ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Det finns en slags undergångsstämning”

 De som inte har sålt sina aktier har inte realiserat sin förlust och boräntorna är i ett historiskt perspektiv fortfarande väldigt låga.
De som inte har sålt sina aktier har inte realiserat sin förlust och boräntorna är i ett historiskt perspektiv fortfarande väldigt låga. Foto: Jessica Gow/TT

Hushållen målar fan på väggen när det gäller den egna ekonomin, medan företagen är optimistiska och vill anställa. Handlar hushållens deppande bara om psykologi?

Birgitta Forsberg
Publicerad
Annons

– Det är den bibliska känslan av sju svåra år, eller med gräshoppor, stormar och översvämningar, som många har. Känslan att nu har vi haft det bra så länge, så nu måste det komma riktigt dåliga saker, säger psykologen Jenny Klefbom.

Hon uttalar sig om att de svenska hushållens förväntningar på den egna ekonomin aldrig har varit så pessimistiska som nu, i alla fall inte sedan Konjunkturinstitutet, KI, började mäta i mitten av 1990-talet. Och deppigast om hur den egna ekonomin kommer att se ut om tolv månader är framför allt hushållen som har mest pengar. Samtidigt är stämningsläget inom näringslivet på höga nivåer och företagen vill fortfarande anställa. Allt enligt KI:s så kallade barometerindikator.

Laddar…