”Läckert att dricka rent på en isbit”

Foto: Mats Schagerström/TT

Kräftor – dessa illröda små ljuvligheter vars tjusiga sälta väcker törsten som inget annat. Jag dukar bordet med Västerbottensostpaj, bröd, kryddost och svenska nykokta kräftor toppade med krondill. I glasen blir det gott och blandat – här är ölen, spriten, vinet och det alkoholfria.

Publicerad
Annons

1 / 9

Stigbergets Pilsner
17:90 kr/440 ml, nr 1244, Sverige, Göteborg, öl ljus lager

Betyg: 6 av 6

En prima hantverkspilsner från Stigbergets Bryggeri, som ligger vid Majorna i Göteborg. Smakrik, lätt läskande och en given följeslagare till kräftorna. Bryggeriet, som nu funnits i nio år, utsågs till Årets Ölutvecklare förra året och gör IPA som rankats som världens bästa.

Annons
Annons

2 / 9

Jämtlands Bärnsten Ljus Lager
21:90 kr/330 ml, nr 1307, Sverige, Jämtland, öl ljus lager

Betyg: 6 av 6

Ett par mil från Östersund ligger Jämtlands Bryggeri som startade 1995 och har bryggt finöl sen dess. Bärnsten är en karaktärsfull öl med honungslen och maltig smak. God att dricka till kräftbordets delikatesser så som Västerbottensostpaj, kräftor, knäckemackor och smörrebröd.

Annons
Annons

3 / 9

Svensk Aquavit Ekologisk
199 kr/500 ml, nr 123, Sverige, sprit, kryddat brännvin

Betyg: 5 av 6

Kräftor kräva dessa drycker och denna smakfulla akvavit tar ton med kummin, citron och dill. Akvavitens smaker suddas ut något om den serveras isande kall varefter många förespråkar en tempererad nubbe. Men där går åsikterna isär – gör som du behagar, båda varianter har sin charm.

Annons
Annons

4 / 9

Hellström Dry Gin
385 kr/500 ml, nr 84029, Sverige, Gotland, sprit, gin

Betyg: 6 av 6

Elisabeth Hellström är Sveriges yngsta master destiller som tillverkar ekologisk gin med smak av Gotland! Här fångas naturen genom enbär, fläder, älgört och rosor. Nyanserat och finessrikt. Läckert att dricka rent på en isbit, eller tillsammans med tonic, gurka och en skiva citron.

Annons
Annons

5 / 9

Hantverkscider Alkoholfri
96 kr, nr 11970, Sverige, alkoholfri cider

Betyg: 5 av 6

Pomologik är en av pionjärerna inom svensk hantverkscider. Grundaren Johan Sjöstedt sätter de finaste av äpplen i fokus genom experimentlusta och högt kvalitetstänk. Här genom en alkoholfri cider som smakar både äppelsött och friskt. Läckert att servera på is, gärna i ett vinglas.

Annons
Annons

6 / 9

Dr L Riesling 2021
99 kr, nr 7218, Tyskland, Mosel, vitt halvtorrt & blommigt

Betyg: 5 av 6

Mosel är Tysklands blommigaste vinregion vars nektar i bästa fall är ljuvligt aromatisk, nyanserad och frisk. Ernie Loosen är en av Moseldalens stjärnor, som står för hög kvalitet i alla prisklasser. I detta vin finns en näpen persikolik sötma, lätt mineralton och frisk energi.

Annons
Annons

7 / 9

Charles Heidsieck Brut Réserve
489 kr, nr 77522, Frankrike, Champagne, mousserande torrt vitt

Betyg: 6 av 6

”Clap Hands, Here Comes Charlie!” sjunger Ella Fitzgerald och visst svänger det om denna champagne. Det här är en multi vintage, där basårgången är 2016 och den äldsta årgången är 1996. Resultatet är generöst med toner av nybakad brioche, citrus och mineral. Mångsidig och matvänlig.

Annons
Annons

8 / 9

Côtes du Jura Grand Héritage Chardonnay 2018
175 kr, nr 53329, Frankrike, Jura, vitt smakrikt & nyanserat

Betyg: 6 av 6

Domaine Maires historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, men dess storhetstid tog fart mot slutet av 1930-talet. Vingårdarna ligger kring byn Abois och Château-Chalon. Vinet är fruktigt och nötigt med lätt oxiderad ton och god fräschör. Gott nu och gott att lagra.

Annons
Annons

9 / 9

Saint-Amour Empreinte d’Amour
169 kr, nr 2449, Frankrike, Bourgogne, rött fruktigt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Även fast de ljusare dryckerna passar kräftor bäst, kan det vara trivsamt att plocka fram något rött innan kvällen lider mot sitt slut. Denna mjukt fruktiga gamay kommer från Beaujolais och Saint-Amour, som är distriktets nordligaste by med rätt till egen ursprungsbeteckning.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons