ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fem smakfulla äventyr från norr till söder

Foto: TT/Pressbild

Från saltstänkt kräftsafari i Smögen till fine dining i den lappländska vildmarken. SPG guidar till fem svenska äventyr som kombinerar vackra vyer och spännande gastronomi.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 5

Foto: Pressbild

Kräftsafari i Smögen

Smögens Hafvsbad slog upp portarna sommaren 1900. Vid den här tiden var idén utbredd, om att man kunde återhämta sig från ”vinterns intellektuella ansträngningar” med några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor. Smögens Hafvsbad var Bohusläns sista kuranstalt – och startskottet för Smögen som turistort. Nog ligger det något i att en glittrande kustremsa gör gott för kropp och själ med sin sol, rena luft, salta bad och vällagade måltider med mycket fisk och skaldjur. Det är svårt att inte förtrollas av det historiska arv som dagens hotell och spa förvaltar med ömhet. Hela familjen kommer att glädjas åt Smögens Hafvsbads kräft- safari. En lokal fiskare möter er vid Tommys sjöbod på Hasselösund. Utrustade med flytvästar och skyddsställ blir ni sedan guidade ut på Västerhavet för att fiska kräftor i det stora blå. Efteråt finns chans till spabehandlingar, som i en så här anrik trakt givetvis handlar om vår relation till vattnet. Hafvsbadets tvagningsritual som leder genom pooler, bastur och sinnesplatser sätter äkta guldkant.

Annons
Annons

2 / 5

Foto: Pressbild

Upptäck Abisko sommartid

Majestätisk fjällterräng. Skir björkskog och sällsynta orkidéer som lappfela. Kebnekaise och ikoniska Tjuonavagge, Lapporten. I årtusenden har Abisko varit hem åt samer som följt renhjordar genom vildmarken. 1909 bildades själva nationalparken. Som en av de första i Sverige är det något av vår fjällturisms vagga som sommartid förvandlas till ett midnattssolens land, 250 kilometer norr om polcirkeln. Mycket uppskattat bland vandringsentusiaster som traskar Kungsledens mest populära etapp. Men Abisko bjuder även på Abisko- jåkkas kanjon, Kårsafallen och Nuoljatoppen. Dit hissas du upp av landets äldsta och längsta stol-linbana, till Aurora Sky Station och hisnande vyer över Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk. Efter en lång dag i naturen är kroppen skönt trött och magen kurrar. Sätt kurs mot det gamla tullhuset från 1903 i Riksgränsen. Det är omvandlat till eleganta Meteorologen Ski Lodge vars restaurang är en småskalig fullträff präglad av naturens skafferi. Tips: boka Kakelugnsrummet, Meteorologens enda svit.

Annons
Annons

3 / 5

Foto: Pressbild/James Holm

Gotland Ring

Asfalt slät som ett salsgolv. Härliga höjdskillnader tack vare den kuperade terrängen. Bred, många kurvor och fina avåkningszoner. Så brukar de begeistrade hyllningarna från besökare vid Gotland Ring, inspirerad av legendariska Nürburgring, låta. Motorbanan ligger i ett gammalt kalkbrott vid Kappelhamnsviken i norr, där öppna vidder och vindpinade tallar skapar unik inramning. Ovanpå det fokuserar banan på återvunna material och klimatsmarta energikällor så att racing kan utföras på ett ansvarsfullt sätt. Kompisgänget som bokar Gotland Ring har olika alternativ att välja mellan, från lektioner och race-taxi (med erfaren förare) till skräddarsydda gruppevent. Garanterat roligt och adrenalinstint. Följ upp med en timmes vanlig körning utmed väg 148 söderut för att i Visby boka bord på Grå Gåsen. I år samarbetar sommarkrogen med stockholmskrögarna Emelie Svensson och Douglas Tjärnhammar Alm vars meny spelar på svenska smaker och matarvet från medelhavskusten med asiatisk knorr. Umgänget kan sedan fortsätta på den maffiga takterrassen i personliga Hotell Repets penthouse.

Annons
Annons

4 / 5

Foto: Pressbild

Arilds vingård och Mölle

När resebibeln Condé Nast Traveler mitt i pandemin listade fjolårets hetaste resmål lyftes Skåne fram. Dragningskraften motiverade man bland annat med vingårdarna, och att vinlandet Sverige får detta allt godare rykte globalt kan vi bland annat tacka Arilds vingård för. Det började för drygt 25 år sedan då makarna Annette och Jonas Ivarsson köpte en av Kullahalvöns äldsta gårdar. Att starta vineri fanns det inga tankar om då, men på marken växte en gammal vinstock av okänt ursprung och resten är historia. I dag går det att checka in på vingården för att före trerättersmiddag och sömn njuta av en vinprovning med strövtåg bland rankorna. Kanske hela vägen ner till fiskeläget Arild utmed norra kusten. Ett stenkast söderut hittas pittoreska Mölle med historiskt kallbad och Mölle krukmakeri. ”Krukan”, som det också kallas, är keramikern Lisa Wohlfahrts paradis på jorden där det vid sidan av hantverk även serveras sagolika napolitanska pizzor som blir extra goda när de äts i sommarens lavendelträdgård. Kan det bli mer romantiskt?

Annons
Annons

5 / 5

Foto: Håkan Stenlund, Swedish Lappland

Gastronomiskt vildmarksäventyr

Det är en äkta foodiedröm, tanken på att kunna sätta sig till bords vid välrenommerade Mathias Dahlgrens samtliga krogar. Klassikerna Matbaren och, numera stängda, Matsalen liksom vegetariska Rutabaga och franska bistron The Sparrow Winebar and Bistro är synonyma med kokkonst i världsklass. Ofta länkade till vad stjärnkocken kallar ”det naturliga köket”, ett kök som bygger på naturliga råvaror och naturlig smak. Gastronomiskt vildmarksäventyr är den geniala idé som bakar ihop allt detta till ett cateringkoncept, placerat ute i lågfjället Galtispuoda vid sjön Hornavan norr om Arjeplog. Ni tas emot som privat sällskap och får under ett par dagar följa den samiska livsstilen. Parallellt representeras de premierade restaurangerna i exceptionella hemma hos-menyer som kockarna skapar utifrån råvaror i säsong. Ingredienser som ren, ripa, vildlax, grankott och björksav förvandlas av Mathias Dahlgrens kockar och sommelierer till en kulinarisk resa mitt i vidderna. Arjeplogs tusentals sjöar utgör också kuliss åt fjällhotellet Silver Lodge, ert nattkvarter där även middagsupplevelserna inmundigas.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons