Ny skräplag: böter för att slänga tuggummin

Freja, 10 och Selma, 11, tycker att den nya skräplagen är jättebra. De tror att färre skulle skräpa ner om det fanns fler papperskorgar. ”Vissa tänker kanske att någon annan kommer plocka upp efter dem, men så är det ju inte” säger Selma.
Freja, 10 och Selma, 11, tycker att den nya skräplagen är jättebra. De tror att färre skulle skräpa ner om det fanns fler papperskorgar. ”Vissa tänker kanske att någon annan kommer plocka upp efter dem, men så är det ju inte” säger Selma. Foto: Ari Luostarinen

Det har kommit en ny lag om att det är förbjudet att slänga skräp på marken. Freja och Selma är engagerade i miljön och ger tummen upp till den nya lagen.

Tina Harr
Publicerad

Från och med första januari i år är det helt förbjudet att skräpa ner. Den som slänger en fimp eller ett tuggummi på marken kan få böta 800 kronor.

Frejas och Selmas skola har varit med på flera skräpplockardagar där de hittat alltifrån cigarettfimpar och plastpåsar till ryggsäckar med sprejburkar i. Senare i vår ska de ha en så kallad fimp-challenge, där de ska plocka upp cigarettfimpar från marken.

– Skräp förstör för både djur och människor. Varför ska man förstöra för andra? Det är bara att ta med skräpet till en papperskorg, säger Freja.

De har hört om den nya skräplagen och tycker att den är jättebra.

– Om man vet att man får böter, så kommer det bli färre personer som skräpar ner, säger Freja.

Pontus Tengby är kommunikationschef på Håll Sverige rent. Foto: Håll Sverige rent

Pontus Tengby är kommunikationschef på Håll Sverige rent. Han berättar att Sverige fick en nedskräpningslag redan 2011, sedan dess kan man få böter om man slänger skräp på marken. Men småskräp som tuggummin, bussbiljetter, snus och godispapper har inte ingått i lagen.

– Det har varit förbjudet att skräpa ner, men inte straffbart – det ändras nu. Det tycker vi är bra eftersom småskräp är det absolut vanligaste skräpet.

Freja och Selma går på Svandammsskolan i Nynäshamn. Den blev nominerad till Håll Sverige rents hållbarhetspris förra året. Tjejernas klass vann också under en skräpplockardag - priset var skumtomtar. Foto: Ari Luostarinen

Pontus Tengby tror inte att den nya lagen kommer att leda till att polisen delar ut jättemånga böter. Men han tycker ändå att det är bra att den finns, för att den ger en signal om att det är fel att skräpa ner och det kan förhoppningsvis hjälpa till att ändra folks beteenden.

– Polisen kommer säkert inte att jaga skräp hela dagarna, men däremot göra insatser då och då för att få en chans att prata med människor och berätta om varför den här lagen är viktig.

Om man ser andra skräpa ner tycker Pontus Tengby att man kan säga till på ett schyst sätt.

– Man kan säga att det skadar naturen. Sedan kan man också upplysa dem om att det är ett brott och att de kan få böter, för det är säkert inte alla som känner till det. Om någon säger till en kan man få en tankeställare.

Ola Österling är presstalesperson på polisen i Region Stockholm. Läs nedan vad han säger om hur de jobbar. Foto: Sara Brynedal/Polisen
Läs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons