”Det tog år innan jag förlät blodpuddingen”
Jonas Jonasson glömmer aldrig gryningen med Peps Persson, blir glad över sin vitlökspress och drömmer om en picknickkrog.
Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Diwan på Valhallavägen. Jag älskar det persiska köket, det litar på smaken från råvarorna och kryddar inte sönder.
Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– I min ungdom satt jag en tidig gryning i en park och drack öl och åt chips. Då kom Peps Persson cyklande, stannade och frågade om han fick göra mig sällskap. Öl och chips kan också vara minnesvärt som måltid.
Ditt första matminne?
– Jag älskade blodpudding som barn. Minns chocken när jag som åttaåring fick veta att min favoriträtt bestod av grisblod. Det tog flera år innan jag kunde förlåta blodpuddingen.
Krog du drömmer om att öppna?
– Jag berättade nyligen om det för min fru Aryan: ’Stället heter Picknick och är stort som en gymnastiksal’, sa jag. ’Det är 25 grader varmt, konstgjort gräs på golvet, fejkad blå himmel, fejkade björkar. Fågelkvitter. Gästerna hänger av sig vinterkläderna i foajén, slår sig ner på varsin filt och serveras picknickkorgar med snittar, vin och snacks. En härlig sommardag i parken mitt i december’, sa jag stolt. ’En ruskigt dålig idé’, sa min fru. ’
Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Jag har en vitlökspress som är lätt att rengöra. Jag blir glad varje gång jag använder den.
Hemligheten med din pasta bolognese?
– Hela körsbärstomater på burk från Mutti som jag klipper med sax. Det utgör grunden i en köttfärssås som ger tuggmotstånd. Sås och tagliatelle integreras före servering. Låt koket få ta tid och slarva inte med kvaliteten på den rivna parmesanen.
Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– Stark, jämtländsk getost och maltwhisky.
Vilket hel- eller halvfabrikat har du alltid hemma?
– Felix djupfrysta krögarpytt funkar alltid när sonen hissat nödflagg. Tre stekta ägg till honom, ett till mig. Han växer ju.
En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Jag slår mig ner med Barack Obama, bjuder på kantarellrisotto med Västerbottensost och knaperstekt bacon. Lite klurigt med vinet, kanske en rejäl chardonnay.
Favoritsmaksättare?
– Till vardags alltid sambal oelek.
Världens bästa matstad?
– Att kalla sydafrikanska Franschhoek för stad är att ta i. Men kanske flest topprestauranger per kvadratkilometer? Och till priser som gör att man tror att de har räknat fel.
Ditt husvin?
– Renato Ratti Barolo Marcenasco. För dyrt för att få kallas husvin, men det är fult att ljuga.
Ditt bästa husmorstips?
– Skrubba händerna med citron och salt efter en skaldjursfest.