Experten tipsar: Bästa vinerna till skaldjur

Foto: Christine Olsson/TT

Nu stundar härliga tider för alla oss som gillar skaldjur. Dessvärre är jag själv ingen älskare av kräftfester. Men allt som följer därefter är jag desto mer förtjust i: räkor, havskräftor, krabbor, humrar och blåmusslor – och kanske ett och annat ostron.

Publicerad
Annons

1 / 9

Georg Breuer Riesling Sauvage 2021
139 kr, nr 5899, Tyskland, Rheingau, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Tyska Rheingau med sina slott och kloster är ett fantastiskt vinlandskap där Rhenfloden kröker sig. Här sätter man en ära i att göra torra rieslingviner. En av mästarna är Georg Breuer. Deras Sauvage bjuder på allt du önskar av gröna äpplen, citronskal, mineral och mjuka örtkryddor.

Annons
Annons

2 / 9

Jurtschitsch Langenlois Riesling 2021
150 kr, nr 2939, Österrike, Kamptal

Betyg: 6 av 6

Den österrikiska producenten med det knepiga namnet har blivit en svenskfavorit tack vare sitt rosévin. Men faktum är att deras riesling håller än högre klass med sin rikt äppliga, härligt syrliga frukt med inslag av mineral och djup eftersmak. Kanske kan det bli havskräftornas favorit?

Annons
Annons

3 / 9

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020
89 kr, nr 2275, Frankrike, Loire, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Länge var detta en av Frankrikes mest okända vinstilar – endast omhuldad av skaldjursälskare på restauranger där Loirefloden möter Atlanten. Med sina brödiga fruktaromer och syrligt salta smak har vinet i dag blivit en succé – synnerligen prisvärd till bland annat ostron.

Annons
Annons

4 / 9

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2020
109 kr, nr 79175, Frankrike, Languedoc, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Druvan picpoul är en udda sydfransk personlighet som blivit populär tack vare topproducenten Gérard Bertrand. Picpoul bjuder på spännande feta kryddaromer, skalbitter frukt och en rejäl avslutande syra. Lättsamt och synnerligen prisvärt till en hemmagjord toast skagen.

Annons
Annons

5 / 9

Soalheiro Alvarinho 2020
129 kr, nr 74935, Portugal, Vinho Verde, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Först gjorde spanska albariñoviner från Galicien succé. Nu kommer deras portugisiska kusiner på bred front med samma druva fast en annan stavning: alvarinho. Soalheiros viner har blivit storsäljare tack vare sin härliga doft med friska frukttoner och en uppiggande syrlig avslutning.

Annons
Annons

6 / 9

Dr L Riesling Kabinett Old Vines 2020
129 kr, nr 5369, Tyskland, Mosel, vitt friskt och fruktigt

Betyg: 5 av 6

Till dig som tycker att vita viner ska vara snustorra – om det inte ska drickas till dessert: då missar du Moseldalens läckra viner där lite sötma paras med rik syra och toner av äpple och honung. Som hos mästaren Ernst Loosen. Perfekt till grillade skaldjur där sötman lyfter smaken.

Annons
Annons

7 / 9

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2021
129 kr, nr 6287, Österrike, Kamptal, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Här finns det erfarenhet. Slottet Gobelsburg har producerat vin ända sedan medeltiden. Nu är de specialister på Österrikes populäraste druva: grüner veltliner. Deras Langenloisvin har både rika fruktaromer av päron och äpple och en fin avslutande syra med viss örtighet.

Annons
Annons

8 / 9

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2021
135 kr, nr 5562, Frankrike, Bourgogne, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Clotilde Davenne är vinmakaren som gjort sig ett stort namn tack vare sina rena fräscha Chablis-viner. Hennes Bourgogne i Chablis-stil ligger inte långt efter i kvalitet. Här får du ett skaldjursvin med massor av citrusfrukt, äppelskal, mineraltoner och bittersyrlig djup smak.

Annons
Annons

9 / 9

Leitz Eins Zwei Zero Riesling
69 kr, nr 11901, Tyskland, vitt alkoholfritt

Betyg: 4 av 6

Går det att göra goda alkoholfria viner? Det är inte lätt, konstaterar jag (som smakat en del konstiga försök). Här är dock en som lyckats: visserligen med viss sötma men annars likt ett hyggligt vitt rieslingvin med friskhet av citrus och äppeltoner. Prova till alla sorters skaldjur.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons