ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Galna Hemnet-priserna – torp för 15 miljoner

Foto: Hemnet

Även på landsorten rullar pengarna när fritidshusen blivit heta. På Hemnet säljs stugor för tvåsiffriga miljonbelopp – långt från storstäderna.

Johan Hellekant
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Priserna på fritidshus har under pandemin stigit med över 20 procent. I attraktiva lägen kan eftertraktade stugor nu kosta flera miljoner. På vissa håll betydligt mer än så.

Här är ett urval av mindre fritidshus som är till salu för tio miljoner kronor eller mer.

Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

Röda skärgårdsstugan

En röd stuga nere vid sjön är en stark sommardröm för många. På Runö mellan Sandhamn och Djurö/Stavsnäs finns just ett sådant litet fritidshus till salu. Boytan är endast 84 kvadratmeter i detta 1950-talshus, men här vaknar man med hela Kanholmsfjärden utanför fönstren. Och en egen skärgårdstomt på över ett hektar ingår. Mäklaren Fastighetsbyrån har prislappen 10,9 miljoner kronor.

Foto: Hemnet/Bjurfors
Annons
Annons

Fyrvaktarbostad vid Kattegatt

På 1930-talet flyttades en fyrvaktarbostad från Glommen något norrut till Stranninge där denna egendom ligger omfamnad av öppet hav och ängar i Falkenbergs kommun. Här bodde fiskare, men i dag är huset ombyggt och smakfullt renoverat. Öppen spis och sällskapsytor, men också ett stort gästhus inom tomtens mäktiga mur.

Brusande havsvågor hör till. Här befinner man sig längst i väster med solnedgång över Kattegatt. Prislappen hos Bjurfors är 11 miljoner kronor.

Foto: Hemnet/Svensk Fastighetsförmedling

Mitt i Roslagsidyllen

Inte långt från kustvägen mot Norrtälje, tre mil norr om Åkersberga utanför Stockholm, hittar man skärgårdsidyllen Tomtviken. Egen strand, rejäl brygga – även båt- och gästhus, glasverandor och kakelugn ingår i denna skärgårdsdröm där det stora huset är från 1930 och har en boyta på 114 kvadratmeter.

”Charm och karaktär”, skriver Svensk Fastighetsförmedling som har prislappen 16 miljoner kronor.

Foto: Hemnet/Svensk Fastighetsförmedling

Älvstuga i Järvsö

Med sällsynt vackert strandläge mot älven Ljusnan ligger detta lilla hus med anor från 1909, i Järvsö socken. Boytan är 120 kvadratmeter med suterräng.

Annons
Annons

Här bor man i en av Hälsinglands idyller, bekvämt med spa, relaxdel och jacuzzi. Två stora garage kompletterar.

Läget bidrar till en prislapp på 10 miljoner kronor hos Svensk Fastighetsförmedling.

Mitt i Smålandsskogen

Drömmen om ett totalt enskilt läge i skogen med storslagen utsikt över en insjö kan förverkligas på flera håll. Men i Lammhult, Sävsjö kommun i Småland, blir prislappen något alldeles extra. Den här röda stugan säljer Mäklargruppen för 12 miljoner kronor.

Här kan man jobba hemifrån med fiber även om man har huvudkontoret på kontinenten. Stugan ”Skog” är som ny och har en boyta på 84 kvadratmeter. Ett hektar betesmark och ytterligare ett hektar skog hör till.

Foto: Hemnet/Svensk Fastighetsförmedling

På fjordstranden i Bohuslän

Den moderna komforten har flyttat in i detta klassiska skärgårdshus vid en enslig fjordstrand i Bohuslän. Vedspis och kakelugn har sällskap med sådant som vinkyl och kaklat badrum. Man har båtplats vid bryggan och till huset hör tio hektar mark.

Här befinner vi oss söder om Strömstad på den stora ön Tjärnö som är ett levande skärgårdssamhälle året runt – känt för sitt marina vetenskapscentrum. Boytan är 121 kvadratmeter, och utgångspriset 13 miljoner hos Svensk Fastighetsförmedling.

Ensligt i kustbandet. Foto: Hemnet/Askengren Fastighetsförmedling

Torp för 15 miljoner

När en småländsk industriman i början av 1950-talet lät rita sin sommardröm räckte mindre än 50 kvadratmeter bostadsyta. Men den egna marken skulle vara stor – fyra hektar.

”Torpet” som ligger på Hamburgön i norra Bohuslän säljs för 15 miljoner kronor. ”Marmorgolv i vardagsrummet” och ”pansarglas till vindskydd” berättar Askengren Fastighetsmäklare som betonar att detta är något för den som ”söker lugnet men ändå vill ha närheten till bad- och båtliv samt samhället med dess utbud av affärer och restauranger i Hamburgsund”.

Den numer så attraktiva Hamburgön i Tanums kommun omsluts av Bohusläns främsta segelleder och har statlig bilfärja.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons