Shora Esmailian:Fick nobben – deras pengar lockar inte

Shora Esmailian
Demonstranter utklädda till städerskor protesterar mot att oljebolag får putsa på sin image genom att sponsra Science Museum i London.
Demonstranter utklädda till städerskor protesterar mot att oljebolag får putsa på sin image genom att sponsra Science Museum i London. Foto: Martin Pope/TT Illustration: SvD

Shell och BP har länge pumpat in pengar i kultur för att på så sätt polera sin framtoning. Men i Storbritannien tackar nu alltfler institutioner nej till sponsring från oljebolag.

Shora Esmailian
Publicerad
Annons

Kanske är det den av pandemin påtvingade torkan av kulturupplevelser eller så är det själva konsten. Men jag kände mig euforisk när jag i helgen besökte Tate Modern i London. Redan vid ingången, i den stora industriliknande hallen kallad Turbine Hall, syns den koreansk-amerikanska konstnären Anicka Yis nyinvigda verk ”In love with the world” (t o m 26/1 2022). Det är hennes hittills största alster, de manet- och svampliknande ballonger som svävar högt upp med hjälp av små turbiner. Deras lätt hypnotiserande och mjuka rörelser, som går att betrakta nedifrån, men också från sidan på någon av museets högre våningar, stannar kvar i besökaren.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons