Annons

Svenskars frukostfavoriter på semestern

För många svenska resenärer är en välfylld hotellfrukost en självklarhet på semestern. Men saker och ting förändras. En ny trend har vuxit kraftigt i resebranschen de senaste åren, vilket även speglar frukostvanorna.

– Hälso- och träningstrenden är så stark att den även förändrat vårt frukostupplägg, säger Lennart Kevdal, produktchef för mat och dryck på Ving.

Mathias Nero / Mathias Nero
Foto: Mathias Nero / Mathias Nero
På Ocean Beach Club serveras även Vings egna Granolablandning.

På Ocean Beach Club serveras även Vings egna Granolablandning.

Foto: Pelle Lundberg
Mathias Nero / Mathias Nero
Foto: Mathias Nero / Mathias Nero
Foto: Mathias Nero / Mathias Nero

I en undersökning gjord av Ving har drygt 4 500 reseintresserade personer svarat på olika frågor om sina semestervanor. En sak som tydligt framgår är att drycker vid frukosten är av stor betydelse för semestrande svenskar.

– Svenskar är ju lite kräsna när det kommer till frukosten. Vi ser tydligt att juicer och kaffe är väldigt viktigt tillsammans med bröd, säger Lennart Kevdal, produktchef för mat och dryck på Ving.

De senaste åren har intresset för hälso- och träningsresor fullkomligt exploderat bland svenskar. Bland Vings resenärer genomför drygt 70 procent ett eller flera träningspass under semesterresan. Sammanlagt tränade drygt 100 000 svenskar på semestern med Ving förra året. Trenden, som av många liknas med en folkrörelse, påverkar även frukostens utseende.

På Ocean Beach Club serveras även Vings egna Granolablandning.

På Ocean Beach Club serveras även Vings egna Granolablandning.

Foto: Pelle Lundberg

– Vi identifierade att det fanns en förväntan, eller ett intresse, efter nyttigare frukostar. Det innebär inte att vi tog bort något utan att vi la till hälsosamma alternativ till den klassiska frukosten. Vi arbetar med att identifiera trender helt enkelt och sedan gäller det att anpassa sig, säger Kevdal.

Hur gör ni för att se vilka trender som gäller?

– Vi tittar på dagligvaruhandel för att se vad folk äter till frukost hemma, vi följer vad det snackas om i tidningar och på nätet samt frågar våra gäster. Det har lett till att vi i dag har vad vi kallar frukost 2.0, ett nytt sätt att äta frukost.

Frukost 2.0

Det som Kevdal beskriver som frukost 2.0 finns i dag på Vings Ocean Beach Club-hotell på Gran Canaria och innebär bland annat att det serveras nypressade juicer och smoothies. Det serveras också egenproducerade energybars och rawbollar.

– En del barn tror att rawbollarna är chokladbollar. De blir lite besvikna när de väl smakar på dem. Men vissa vänjer sig och tycker att de är goda, säger Kevdal och skrattar.

Han fortsätter.

– Vi ser att många kunder nyttjar det här och de nya hälsosamma alternativen utan att vi marknadsfört dem eller påpekat att de finns. Vi har tagit matintresset hos den moderna barnfamiljen och integrerat önskemålen i vår frukost så att det finns som ett alternativ.

I Vings undersökning framgår det också att många väljer bort korvar, köttpålägg och pannkakor på frukostbuffén. 43 procent föredrar att dricka kaffe till sin frukost medan 35 procent föredrar färskpressad juice.

Värt att notera är att bara 4 procent av svenska semesterfirarare tar ett glas champagne till frukosten.

Läs mer om Ocean Beach Club här!

På Ocean Beach Club serveras även Vings egna Granolablandning. Foto: Pelle Lundberg
Annons
Detta är en annons från Ving, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.