Top doggLapidus nya: sanslöst spännande men klyschig

Jens Lapidus har slutat som advokat för att satsa helhjärtat på författarskapet.
Jens Lapidus har slutat som advokat för att satsa helhjärtat på författarskapet. Foto: Martin Stenmark/Wahlström & Widstrand

Visst är Jens Lapidus uppföljare till sina två tidigare romaner om kåkfararen Teddy och karriäradvokaten Emelie oerhört spännande. Men när han skriver om unga människor som studerar genusteori på Södertörn blir det lite klyschigt.

Publicerad
Annons

Det har blivit dags för den tredje och sista delen i den romansvit av Jens Lapidus som inleddes med ”VIP-rummet” (2014) och följdes av ”STHLM delete” (2015). Också i den nya ”Top dogg” står det omaka radarparet Teddy och Emelie i centrum. Teddy är den före detta kåkfararen som förtvivlat anstränger sig att stanna på rätt sida lagens gränser. Emelie är karriäradvokaten som tvingas överskrida samma gränser. Så möts de, drivna av olika motiv, men med ett lika starkt patos, i ett diffust och hotfullt gränsland.

I centrum för intrigen står ett fall som aldrig avslutades och som fortsätter göra avtryck här och nu. Det handlar om ett nätverk av pedofiler som i åratal gäckat såväl polisen som våra två romanhjältar. Medlemmarna tycks oåtkomliga och den sadistiska verksamheten fortsätter uppenbarligen obehindrat. Teddy och Emelie är övertygade om att nätverket har medlemmar och beskyddare högt upp i samhällseliten, och kanske till och med i statsapparaten. Det säger sig självt att deras rotande snabbt utsätter dem och människor i deras närhet för akut fara.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons