ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Jättelik framtidsstad byggs – ska avlasta förorenat Peking

Med en yta mer än tio gånger så stor som Stockholm ska den nya kinesiska staden Xiongan ta över stora delar av Pekings invånare, företag och forskning. SvD har besökt den planerade framtidsstaden.

Ola Wong
Uppdaterad
Publicerad

XIONGAN, HEBEIPROVINSEN I april 2017 satt Chen Jianhua med familjen i det nybyggda huset i byn Liutong i Hebeiprovinsen och tittade på tv-nyheterna när hon häpet insåg att det var hennes hemtrakt som nyhetsläsaren kallade nationens nya "tusenårsprojekt". På tv beskrev president Xi Jinping hur staden Xiongan ska byggas för att skapa en ”demonstrationsbas för innovativ utveckling där miljön och folkets välfärd prioriteras”.

Xi Jinpings mål är att göra det trängseldrabbade och förorenade Peking levnadsvänligt och begränsa befolkningen till maximalt 23 miljoner. För att nå dit satsar den kinesiska staten sedan 2015 på att integrera Peking med hamnstaden Tianjin och den omkringliggande eftersatta Hebeiprovinsen. Enligt statsmedierna är staden Xiongan perfekt som hub för regionen. De skriver att området idag, med endast en miljon invånare, är att betrakta som ”ett tomt blad”.

Laddar…