Höjd pensionsålder ”verklighetsfrånvänt”

En höjd pensionsålder till 69 år är bara rimligt om även gränsen för arbetslöshetsförsäkringen och sjukersättningen höjs, anser fackförbundet Kommunal. Arkivbild.
En höjd pensionsålder till 69 år är bara rimligt om även gränsen för arbetslöshetsförsäkringen och sjukersättningen höjs, anser fackförbundet Kommunal. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen öppnar för höjd pensionsålder och enligt socialminister Annika Strandhäll är arbetsmarknadens parter i princip överens. Men det stämmer inte alls, enligt Kommunal.

– Att det skulle bli en höjd pensionsålder innan valet tror jag är orealistiskt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Höjd åldersgräns för den tidigaste pensionsåldern från 61 till 63 år samt att Lagen om anställningsskydd (LAS) ska gälla till 69 år, istället för 67, det är några av förändringarna som diskuteras inom pensionsgruppen. Socialminister Annika Strandhäll (S) hoppas kunna lägga fram förslagen i en proposition under nästa år, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt Strandhäll är parterna i princip överrens, undantaget Svenskt Näringsliv som inte vill se att las-gränsen flyttas upp, men där pågår förhandlingar. Men ytterligare en part som gör tummen ner till förslaget är fackförbundet Kommunal.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons