Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Mönstermästaren Josef Frank

Josef Frank
Josef Frank Foto: Svenska Dagbladet

Josef Frank kom till Stockholm på flykt undan nazisterna på 1930-talet. I dag räknas österrikaren som en av Sveriges främsta formgivare.

Text: Maria Soxbo - 25 april 2016
Annons

För många är Svenskt Tenn synonymt med Josef Franks formgivning. Och det är inte så konstigt – Frank var extremt produktiv under sina 30 år i företaget. I arkiven finns över 2 000 möbelskisser och 160 mönster signerade Frank, och fortfarande, 50 år efter hans död, kan därför ”nya” möbler och textilier sättas i produktion. Den formskatten har vi att tacka teckningsläraren Estrid Ericson för. 1924 investerade hon arvet efter sin far i ett företag som fick namnet Svenskt Tenn, och hon visade sig ha ett skarpt öga för vad som skulle sälja. Hon beställde tidigt möbler av Josef Frank och gav honom en anställning när han flyttade till Stockholm för att komma undan den gryende nazismen i hemlandet Österrike.

Tillsammans blev de en oslagbar duo i designsammanhang, och den färgglada, bekväma, kontrastrika och mönstrade inredningsstil de skapade blev känd i internationella sammanhang som Swedish modern – trots att den faktiskt bröt mot den tidens stilideal. Frank hade nämligen inget till övers för dåtidens enfärgade miljöer. Han ansåg att de var ointressanta och inte alls så lugnande som många påstod. I stället framhöll han mönstrens harmoniska inverkan på människan. Franks möbelformgivning har också präglats av hans tankar om att man ska känna sig fri även inomhus. Ofta är därför till exempel stolsryggarna genombrutna så att luften – och blicken – ska kunna passera.