Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Överläkaren: ”Lögn att vi har olika ämnesomsättning”

Vi känner alla någon som tycks äta konstant utan att gå upp i vikt. Länge har det varit allmänt accepterat att hänvisa till metabolismen som ursäkt till att man inte går ner eller upp i vikt. Men stämmer det verkligen?

Text: Olivia Hagéus - 24 november 2017
Annons

– Alla människor föds med olika antal fettceller, berättar Christofer Grimås, överläkare på Nordiskt Centrum för kirurgi, för SPG. Detta beror helt och hållet på arv.

Fettcellerna är det mest effektiva sättet att lagra energi för kroppen. Fettet fungerar både som energilagring och isolering i kroppen och frisätts vid behov, till exempel när vi tränar. Storleken på fettcellen avgör hur feta vi är.

– Människor är väldigt olika. Många som har anlag för fler fettceller är tjockare. Förmodligen klarade de sig längre än smala människor på stenåldern, eftersom de kunde lagra mer fett. På den tiden fick man i perioder gå hungrig, och då var det en fördel att ha ett extra “lager” energi. Vi har genom alla tider skiftat mellan olika ideal – det är viktigt att komma ihåg det. Förr sågs det som ett tecken på välbestånd att vara tjock, numera är det ofta tvärtom, i alla fall i vår del av världen.

Trots att man kan föds med många fettceller betyder det inte att det är omöjligt att gå ner i vikt – däremot kan man kanske aldrig bli lika smal som en person som fötts med färre fettceller.

– Man blir så smal man kan bli, helt enkelt.

Det är vanligt att hänvisa till ämnesomsättningen när man pratar om hur benägen man är att gå ner i vikt. Men hur ligger det egentligen till; har vi olika hög ämnesomsättning?

– Nej, det där stämmer inte, konstaterar Christofer. Friska människor har ganska små skillnader i ämnesomsättningen. Tänk efter – har du någonsin träffat en smal person som äter lika mycket som en överviktig? Förmodligen inte. Vi har som människor en tendens att se det vi vill se. Vår hjärna modifierar verkligheten till det som passar vår självbild som tyvärr inte alltid stämmer perfekt med verkligheten. Är man ärlig mot sig själv finner man ofta att problemet ligger i ens egna matvanor.

Annons