”70 är det nya 50” – eller jösses, kanske ”nya 20”?

70-åringarna i dag är som 50-åringarna 1971. De har lägre blodtryck och är mindre fördömande än på den tiden. Psykiatriprofessor Ingmar Skoog reser världen runt och talar om sina forskningsrön om att äldre blir allt friskare. ”Det vi nu ser är en historisk förändring”, säger han.

Uppdaterad
Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och chef för det tvärvetenskapliga forskningscentret AgeCap, Sveriges största forskningscenter för åldrande och hälsa.  130 forskare från 15 institutioner ägnar sig åt äldre personers välbefinnande, delaktighet i samhället och goda åldrande.

Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och chef för det tvärvetenskapliga forskningscentret AgeCap, Sveriges största forskningscenter för åldrande och hälsa. 130 forskare från 15 institutioner ägnar sig åt äldre personers välbefinnande, delaktighet i samhället och goda åldrande.

Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Annons

Aldrig har så mycket blivit så förbättrat hos så många äldre.

Blodtryck, kondition, fysisk förmåga, intellektuell kapacitet. Gånghastighet och balans. Färre har depressioner och åldersspecifik förekomst av demens minskar stadigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons