”Sverige går inte att lita på i kampen för demokrati”

”En besvikelse.” Sveriges nyväckta handelsintressen i Azerbajdzjan får skarp kritik av tidigare fängslade journalisten Khadija Ismayilova.

– Om inte den svenska regeringen har särskilda skäl till att berika azeriska oligarker ser jag ingen anledning att främja affärer i Azerbajdzjan.

Mia Holmberg Karlsson
Publicerad
Annons

I början av november besökte EU- och handelsminister Ann Lindes närmaste man, statssekreterare Oscar Stenström, Azerbajdzjan tillsammans med en svensk företagsdelegation. Enligt Regeringskansliet var syftet med resan att ”främja svenska företags exportchanser till Azerbajdzjan och lyfta frågor om hållbart företagande”.

Nu riktas hård kritik mot Sveriges Azerbajdzjankopplingar från azeriska journalisten Khadija Ismayilova, en av årets Right Livelihood-pristagare. Sommaren 2014 var Ismayilova en del av det journalistiska nätverk som avslöjade att Telias ljusskygga affärer i Uzbekistan även hade kopplingar till presidentfamiljen i Azerbajdzjan. I dag är hon villkorligt frigiven från det fängelsestraff hon fick efter avslöjandet, vilket innebär frusna bankkonton och ett förbud att lämna hemlandet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons