Jag går och leverHögstadielivet som en mardrömslik krigszon

Mirja Unge, född 1973, debuterade 1998 med romanen ”Det var ur munnarna orden kom”. Hon har fått Katapultpriset 1999, tidningen Vis litteraturpris 2005 och Aftonbladets litteraturpris 2007.
Mirja Unge, född 1973, debuterade 1998 med romanen ”Det var ur munnarna orden kom”. Hon har fått Katapultpriset 1999, tidningen Vis litteraturpris 2005 och Aftonbladets litteraturpris 2007. Foto: Göran Segeholm

Det är livsfarligt att växa till kvinna bland skadade tonårskillar vars hela gränslöshet går ut över flickkropparna. Mirja Unges rytmiskt precisa språk gör det till en mardrömsupplevelse att dyka in i jagberättaren Toves hjärna, men tron på litteraturen skapar ljusglimtar mitt i det fula.

Publicerad
Annons

Frampressade ord ur barndomens mörkaste vrår, ett språk helt och hållet lojalt med dem som försöker ge röst åt det outtalbara. Med ”Jag går och lever” återvänder hon inte bara till vuxenromanen efter att i flera år ha ägnat sig främst åt dramatik, utan också till det barndomsland som hon skildrade i sina två första böcker: ”Det var ur munnarna orden kom” från 1998 och ”Järnnätter” från 2000.

Flickuppväxter i en skitig sorts glesbygd, långt från Mandelmanns och pastorala drömmar om ett sannare liv på ”landet”. Genom att skildra ett byliv av motorer och övergrepp, spritflaskor, piller och tiganden, på platser som tycks utsuddade från kartan, omöjliga att navigera sig ifrån, berättar
hon lika mycket om en själslig position som om en geografisk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons