ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, som intervjuats i SvD om sin bok ”Överblivet” om  överblivna platser i Paris 1989.
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, som intervjuats i SvD om sin bok ”Överblivet” om överblivna platser i Paris 1989. Foto: Maj-Britt Rehnström

Arnault – historien om ”Akademiens 19:e medlem”

”Han är en dubbelnatur som hela tiden hittar på nya roller åt sig själv”, säger en kvinna som känner paret Frostenson-Arnault. Vem är Jean-Claude Arnault, som nu står åtalad för två fall av våldtäkt och som fått Svenska Akademien att implodera? SvD har kartlagt hur han byggt upp sin verksamhet och makt.

Birgitta Forsberg
Uppdaterad
Publicerad

Hösten 1969 samlade Christer Strömholm den nya årskullen på sin fotoskola vid foten av Sofia kyrka på Södermalm. Som vanligt klev han in lite sent i salen med fyra portalliknande ovala fönster. Allt för att göra nybörjarna nervösa. Sedan satte han sig och tittade på alla. Till slut sa han:

– Här sitter ni och tror att ni ska bli fotografer. Men det kanske bara är två, tre, eller kanske fem, av er som blir det. Resten blir taxichaufförer eller brevbärare.

Laddar…