Upptäck Budapest på bästa sätt

Musikaliska boutiquehotell, anrika marsipanmakare och trånga vinkällare. Så här tillbringar vi en vårhelg i den ungerska huvudstaden.

Publicerad
Annons
Aria är Budapests bästa nykomling, tycker skribenten.

Aria är Budapests bästa nykomling, tycker skribenten.

Foto: Darabos Gyorgy

1 / 9

Aria Budapest: Det musikaliska lyxhotellet

Aria är Budapests bästa nykomling, tycker skribenten. Foto: Darabos Gyorgy

Tramsigt gimmickhotell eller stans bästa nykomling? Meningarna går isär om Aria, det extravaganta boutiquehotellet där musiken spelar huvudrollen. Vi säger med bestämdhet ”bästa nykomling” och insuper wow-faktorn uppe i den romantiska takbaren High note. Den inglasade innergården Music garden är en annan oas, liksom spa-delen Harmony som nyligen utnämndes till Europas bästa hotellspa.

I byggnadens fyra vingar finns rum med lika många musikaliska teman; klassiskt, opera, jazz och modernt. Sviten ”Romeo & Juliet opera balcony” är precis så grandios som det låter. Stort plus för att hotellet varje eftermiddag dukar fram en gratis buffé med vin och småplock.

Adress: Hercegprímás utca 5, ariahotelbudapest.com

Annons
Annons
På Tasting Table kan man provsmaka vin från Ungerns 22 vindistrikt.

På Tasting Table kan man provsmaka vin från Ungerns 22 vindistrikt.

Foto: Tasting table

2 / 9

Tasting Table: Liten källare med stort urval viner

På Tasting Table kan man provsmaka vin från Ungerns 22 vindistrikt. Foto: Tasting table

Carolyn och Garbor Banfalvi leder inte bara Budapests bästa guidade matturer (rekommenderas varmt!). De driver också vinkällaren Tasting Table där man kan handla och smaka på viner från Ungerns samtliga 22 vinregioner. Urvalet är gjort med fingertoppskänsla och merparten kommer från småskaliga vinmakare som regelbundet besöker källaren för att prata om sina viner.

Vinprovningar, föreläsningar och middagar arrangeras varje vecka, men det går också bra att bara slinka in en kväll i den intima källaren, beställa en tallrik kallskuret och låta den vänliga personalen välja ut ett par viner (allt går att få glasvis). Vi blev särskilt förtjusta i det nektarliknande dessertvinet från Tokaj.

Adress: Bródy Sándor utca 9, tastehungary.com

Annons
Annons
Stjärnteamet tar klassisk ungersk mat till en ny nivå.

Stjärnteamet tar klassisk ungersk mat till en ny nivå.

Foto: Onyx Restaurant

3 / 9

Onyx: Nyskapande ungersk gastronomi

Stjärnteamet tar klassisk ungersk mat till en ny nivå. Foto: Onyx Restaurant

Barockinredda Onyx var en av stadens första krogar att knipa åt sig en Michelinsjärna. Nyckeln till framgången finner man i avsmakningsmenyn ”ungersk evolution” där klassisk ungersk mat genomgått en behandling i stjärnteamet Szabina Szullós och Tamás Szélls molekylära gastronomilabb. Med lika delar perfektion, teknologi och högklassiga råvaror skapar duon en lekfull sjurättersmiddag med utropstecken som stuvad vildsvinskind med smörade nudlar och picklad paprika, tuppsoppa med ravioli samt tartar på vattenbuffel. Allt lika superbt som det låter. Ambassadörerna för det nya ungerska köket har talat.

Adress: Vörösmarty tér 7-8,onyxrestaurant.hu

Annons
Annons
Tiszacipő har gjort comeback i Ungern.

Tiszacipő har gjort comeback i Ungern.

Foto: Facebook.com/Tisza cipő

4 / 9

Tiszacipő: Sneakers som minns Sovjeteran

Tiszacipő har gjort comeback i Ungern. Foto: Facebook.com/Tisza cipő

I 60- och 70-talets Ungern fanns bara ett enda skomärke i butikerna, det statsägda Tiszacipő. Efter kommunismens fall lades tillverkningen ned – ända tills 2003 då krögaren László Vidák bestämde sig för att återuppliva barndomens skor. Det gick över förväntan. Idag syns Tiszacipős retrosnygga sneakers med läder- och mockadetaljer på var och varannan ungersk hipster. Den sportiga vintagekänslan präglar även Tiszacipős väskor, skjortor och accessoarer.

Adress: Károly körút 1, tiszacipo.hu

Annons
Annons
Budapest är ett mecka för den som gillar sötsaker.

Budapest är ett mecka för den som gillar sötsaker.

Foto: Colourbox

5 / 9

Szamos Gourmet Ház: På besök hos marsipandynastin

Budapest är ett mecka för den som gillar sötsaker. Foto: Colourbox

Budapest är paradiset för alla som älskar sötsaker. Det finns ett bageri i varje gathörn och vinden bär alltid med sig en doft av socker. För den som tar sina bakverk och praliner på allvar har vi svårt att tänka oss ett bättre ställe än konfektyrdynastin Szamos art deco-ståtliga flaggskeppskafé. Här grundar vi med en stadig ungersk frukost bestående av mangalicakorv, färskost, kokta ägg och ratatouille innan vi övergår till det väsentliga: det enorma utbudet av marsipanpraliner. Familjen Szamos har gjort marsipan sedan 1930-talet och de små läckerbitarna är lika förödande goda som konstnärligt vackra. Lämna även plats för desserter och chokladtryfflar.

Adress: Váci utca 1, szamosmarcipan.hu

Annons
Annons
Den bästa marknaden hittar du på söndagarna.

Den bästa marknaden hittar du på söndagarna.

Foto: Colourbox

6 / 9

Szimpla Market: Söndagsmorgon på bondens marknad

Den bästa marknaden hittar du på söndagarna. Foto: Colourbox

En farmers market är numera ett obligatoriskt inslag i varje europeisk storstad. Budapest ej undantaget. Här går vi gärna till Szimpa, stans största så kallade ruinbar, som varje söndag intas av småskaliga matproducenter och ekologiska odlare. Stämningen är vänlig och familjär bland stånden i den stora innergården där de flesta bjuder på smakprov. För den som vill köpa med sig ett par unika matsouvenirer rekommenderar vi den ekologiska kolbász-korven, en burk picklad melon och den timjanrökta fårosten.

Adress: Kazinczy utca 14, varje söndag 09:00-14:00

Annons
Annons
De snyggaste glasögonen görs av vinyl.

De snyggaste glasögonen görs av vinyl.

Foto: Instagram/vinylizeeyewear

7 / 9

Vinylize by Tipton: Glasögon med vinylknaster

De snyggaste glasögonen görs av vinyl. Foto: Instagram/vinylizeeyewear

Alla vet att musik låter bäst på vinyl. Vad färre känner till är att vinylskivor även gör de snyggaste glasögonen. Åtminstone på Vinylize där designern Zachary smälter ner gammal vinyl som han skickligt förvandlar till trendiga bågar. Den internationella uppmärksamheten har inte låtit vänta på sig och bland kunderna märks Richard Branson, Robbie Williams och Elton John, som var så imponerad att han köpte 20 bågar vid sitt besök.

I Vinylize showroom kan man få sina glasögon skräddarsydda och dessutom välja vilken skiva de ska tillverkas av. I den digra skivkollektionen finns allt från Madonna till Pink Floyd. Bågarna levereras i en sensationellt snygg ask gjord av en vinylsingel.

Adress: Belgrad rakpart 26, vinylize.com

Annons
Annons
Léhűtő 1 och 2 är bäst på öl i Budapest.

Léhűtő 1 och 2 är bäst på öl i Budapest.

Foto: Colourbox

8 / 9

Léhűtő: Bäst i stan på lokal hantverksöl

Léhűtő 1 och 2 är bäst på öl i Budapest. Foto: Colourbox

Den ungerska huvudstaden upplever just nu en boom av mikrobryggerier och ”zigenarbryggare”. Lokalt tillverkad hantverksöl hittar man i var och varannan bar, men få har ett lika stort utbud som Léhűtő 1 och 2; två ölkonnässörfavoriter som ligger vägg i vägg på en liten bakgata bakom Gozsdu udvar. Med över 60 lokala ölsorter att välja mellan kan det vara svårt att veta var man ska börja, men ägaren Kolos ger gärna vägledning. Två som sticker ut är Fekete Erdö (svart skog), en porter med skogsbär och fyra sorters malt, och Keserű Méz (bitter honung) som mycket riktigt har en bitter, honungsaktig smak.

Adress: Hollo utcá 12-14, facebook.com/lehuto.kezmuvessorozo

Annons
Annons
Café Csiga serverar husmanskost med höga ambitioner.

Café Csiga serverar husmanskost med höga ambitioner.

Foto: Café Csiga

9 / 9

Café Csiga: Rustik husmanskost i hippa kvarter

Café Csiga serverar husmanskost med höga ambitioner. Foto: Café Csiga

Det fanns en tid när man helst undvek de ljusskygga kvarteren i åttonde distriktet. Men i dessa gentrifieringens tider har området intagits av barer, konstgallerier och krogar och blivit stans hetaste. Här tillbringar vi gärna ett par timmar på Lumen Kávézó, en sympatisk kombination av kafé, galleri och vinbar (Mikszáth Kálmán 2). För shopping av udda antikfynd och vintagekläder är Iguana en till bredden fylld skattkista (Krúdy gyula 9). Fast favoriten i området är bistron Café Csiga som i en trivsamt bohemchic miljö serverar husmanskost med höga ambitioner, bland annat en suverän biffstuvning med dumplings.

Adress: Vásár utca 2, facebook.com/cafecsiga

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons