RecensionNya filmer

Cold case HammarskjöldFilmen om Hammarskjöld väcker fasa och frågetecken

Privatutredaren Göran Björkdahl och journalisten Mads Brügger i ”Cold case Hammarskjöld”.
Privatutredaren Göran Björkdahl och journalisten Mads Brügger i ”Cold case Hammarskjöld”. Foto: Nonstop Entertainment

Journalisten Mads Brügger försöker föra i bevis att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld mördades av en ondskefull organisation. Men egentligen är ”Cold case Hammarskjöld” historien om något helt annat. Men vad är egentligen sant och vad är bluff?

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Tänk er in i följande scen: Det första ni ser är regissören, spelande sig själv, som har iklätt sig likadana vita kläder som (den förmodade) mördaren hade. Regissören tar in på samma afrikanska hotell som denne och dikterar ned sina hypoteser – som han själv misstänker kanske bara är en konspirationsteori – med en blandning av humor, ironi och manipulativ berättarglädje. På ena fingret har han Fantomens dödskallering. I resväskan ligger ett par tropikhjälmar och cigarrer, avsedda att fira med när man egenhändigt har grävt upp det flygplan som Dag Hammarskjöld satt på när han dog.

Varför? Är dansken Mads Brügger ute efter att skapa en cineastisk happening? Eller har han valt en märklig ramhandling för att delge oss en sanning som är så fruktansvärd att vi skulle haft svårt att ta till oss den i en ordinär dokumentärfilm?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons