”Småbarnsföräldrar klarar sig på mindre sömn än de tror”
Alla som har små barn vet vilken hårdvaluta sömn är. Sömnforskaren Christian Benedict ger här sina bästa tips på hur man hjälper barn och tonåringar sova bättre.
Små barn har knappt någon dygnsrytm. De kan inte ta hand om sig själva och de allra minsta kan inte ens vända på sig utan hjälp. Det är inte så konstigt att de håller igång så mycket – det är deras sätt att signalera till föräldrarna att de behöver skydd och tröst.
– Rent evolutionärt är det viktigt att vi ska vara lättväckta när vi har småbarn, berättar Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och författare till boken Sömn, sömn, sömn.
Bästa rådet till småbarnsföräldrar som får lite sömn?
– Att de inte ska oroa sig överhuvudtaget. När man är nybliven förälder har man också en hög frisättning av oxytocin, ett måbra-hormon som hjälper dig igenom småbarnsårens sömnbrist. Du klarar dig på mindre sömn än du tror, men försök att ta varje tillfälle i akt att ta power naps. Sen brukar jag råda föräldrar att se på sina egna dygnsrytmer, är du en morgonperson så kan ju du ta barnet på morgonen och din sambo, som kanske är en kvällsmänniska, ta kväll och natt. Utgå från era egna behov.
Hur hjälper man sitt barn att sova bra?
– Barnet behöver din vägledning för att hitta sin dygnsrytm. Och här gäller samma sak för barn och vuxna – utsätt barnet för dagsljus under dagen och släck ner och undvik bus på kvällen för att barnet ska komma ner i varv. Rutiner är allt.
Hur gör man sängen till en plats som barnet gillar?
– Skapa ett förtroende hos barnet. Man får aldrig lämna ett barn skrikandes i ett mörkt rum. Sömn får aldrig vara något de blir tvingade till, då blir det till en ångestgrej. Försök hjälpa dem komma ner i varv och gör sängen till en mysig plats. Med små barn kan man lägga ett plagg från ena av föräldern i sängen för att barnet ska känna lukten av föräldern och genom det känna sig trygg. Man kan till och med lägga några droppar bröstmjölk på kudden hos ammande barn för att de ska känna doften.
Och hur tacklar man en tonårings sömnmönster med sena kvällar och sena morgnar?
– I puberteten blir många tonåringar kvällsmänniskor och har svårt att komma upp mornarna. Forskning har visat att deras hjärnor presterar sämre ju tidigare på dagen det är. Egentligen borde skolor ta mer hänsyn till tonåringarnas dygnsrytm. Flera studier har visat att tonåringar får bättre resultat på prov ju senare på dagen det är. Som förälder är det bara att acceptera och trösta sig med att det kommer bli bättre, ju äldre man blir desto mindre kvällsmänniskor blir man.
Vad tycker du ska gälla kring skärmtid på kvällen för barn och tonåringar?
– Sätt en tid då surfplattor och mobiler ska vara undanlagda. Skärmarna håller dem vakna och det är de vuxnas fel som introducerat dem i deras liv. Men då är det viktigt att vi vuxna också skärper oss och lägger undan dem på kvällen.
Sömnforskaren Christian Benedict har tillsammans med journalisten Minna Tunberger skrivit boken Sömn, sömn, sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn
Foto: Stefan Tell