ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stor ökning av anmälningar mot Migrationsverket

Antalet JO-anmälningar mot Migrationsverket har växt med 255 procent på tre år, visar nya siffror. Många fall handlar om åldersbestämningar av ensamkommande även om långa handläggningstider för anhöriginvandring dominerar.
– Ärenden har blivit liggande i två år eller mer, säger Lina Forzelius på JO.

Ninna Bengtsson
Publicerad
Annons

Justitieombudsmannen (JO) har tidigare riktat hård kritik mot Migrationsverket, men trots detta fortsätter väntetiderna på uppehållstillstånd för anhöriga att vara långa.

I somras skrev SvD om den akuta situationen och läget har inte förbättrats. Under 2016 gjordes 8 150 JO-anmälningar mot bland annat kriminalvård, polis och socialtjänst. Av dem föll 789 under kategorin ”utlänningsärenden”, visar siffror SvD tagit del av.

Av dessa rör 759 anmälningar Migrationsverket mot 455 för 2015 – en ökning med nästan 67 procent på ett år. För 2014 låg motsvarande siffra på 214 anmälningar vilket är en ökning med drygt 255 procent de senaste tre åren.

En majoritet av ärendena handlar om långa väntetider på uppehållstillstånd för anhöriga och familjemedlemmar till personer som redan befinner sig i Sverige.

Laddar…