Kan Billström inspireras av finlandiseringen?

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Gustaf Månsson, Staffan Löwstedt, illustration: Henrik Malmsten

PODD | Henrik Torehammar ser en gråmulen dokumentär om finlandiseringen och frågar om Tobias Billström kan förvandlas till Urho Kekkonen. Torbjörn Nilsson fastnar på Gösta Rehns namn i en rapport och undrar om Elisabeth Svantesson ska börja hata arbetslösheten.

SvD
Publicerad
Annons

Henrik Torehammar har sträckkollat på en dokumentärserie om hur Finland lärde sig att leva med hotet från Sovjetunionen. Det östra grannlandet förvandlades till en lightversion av George Orwells 1984 med alternativa ord och lismande. Henrik Torehammar undrar om utrikesminister Tobias Billström kan lära sig något från tv-serien inför de fortsatta Natoförhandlingarna.

”Det de varnar för i dokumentären är att när man lever i realpolitiken så offrar man moral och det kommer att kosta.”

Via Åshöjdens BK kommer Torbjörn Nilsson fram till Gösta Rehn som, 1957, skrev orden ”hata inflationen”. Nu citeras Gösta Rehn i en ny rapport och Torbjörn Nilsson undrar om finansministern kanske ska känna med den gamla vänsterradikala LO-ekonomen.

”De (regeringen) har haft en höst där ingenting riktigt har gått deras väg. Där utfästa löften blir till grus eller möjligtvis en utredning om två och ett halvt år. Så kommer det bara ännu sämre prognoser. Det här inte ens prognoser, det är inflationssiffrorna.”

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje onsdag och fredag.

Efter reklamen visas:
114. Hata inflation!
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons