Benbrott skrämmer inte bröderna – de älskar fart

Bröderna William, 13 år, och Lukas, 11 år, visar trix på Arlanda motocrossbana.
Bröderna William, 13 år, och Lukas, 11 år, visar trix på Arlanda motocrossbana. Foto: Emma-Sofia Olsson

Motocross är ingen sport för ängsliga personer. Men helt rätt för dem som gillar när det går fort. ”Det roligaste är att rejsa med varandra”, säger William.

Eva Johannesson
Publicerad

Det är en vacker höstdag i oktober. Lukas och William gasar på sina motorcyklar och bränner iväg på den bruna sanden. Vi är på Arlanda motocrossbana i Sigtuna. Här brukar bröderna träna motocross två dagar i veckan under våren och hösten.

– Banan är ganska ”stalpig” (guppig) men det är bra spår så man kan hålla bra fart. På sommaren brukar de vattna den så att den är fuktig hela tiden, berättar William.

Vilken är den bästa biten?

– Det största hoppet vid platån. Man flyger högt och långt – det känns roligt! säger Lukas.

Just vid det hoppet passar killarna på att visa lite trix. William vrider på bakdelen av cykeln samtidigt som han flyger genom luften. Det kallas att ”wippa”, och ser snyggt ut på bild. Lukas släpper fötterna mitt i hoppet och gör en ”no footer”.

Lukas och William är med i motorklubben Arlanda MC. Att köra snabbt och rejsa med varandra är det roligaste med motocross, tycker de. Foto: Emma-Sofia Olsson

Bröderna har hållit på med motocross sedan de var små. Under åren har de haft många hojar. Pappa Julle räknar med att det går åt tre motorcyklar om året per barn för att de slits snabbt. Sedan säljs de vidare.

För Lukas och William som tävlar är det viktigt att ha säker utrustning. En riktigt bra hjälm kan kosta upp emot 10 000 kronor och måste slängas om den slår i marken. För motocross är en farlig sport och risken för skador är stor.

Men det är inget som killarna oroar sig för.

– Jag tänker inte på det, då går det bättre, säger William.

Har ni ramlat mycket?

– Ja, fast inte hårt, bara mjukt, säger
Lukas.

– Jag fick hjärnskakning en gång. Och i somras bröt jag vadbenet och fotleden, så nu har jag en skruv i fotleden, berättar William.

Kurvorna och hoppen på banan är till för att få ned hastigheten. Foto: Emma-Sofia Olsson

Även om smärtan inte skrämmer är det irriterande att inte kunna tävla. William, som är 13 år, får delta i USM, SM för 13- till 15-åringar. Lukas, som är yngre, tävlar i kategorin ”Guldhjälm”.

Hur går det till att tävla?

– Först står man vid en startgrind – grön flagg visar att alla är klara. Sedan är det en 15-sekunders skylt. När den har kommit ner till fem börjar alla gasa på fast man står stilla. Man tittar på grinden när det är fem sekunder tills den släpps.

Under tävlingen är det viktigt att välja rätt spår i kurvorna. Ytterspåret är längre men plattare, ”innern” kortare men brant.

– Man kan märka om någon kommer på sidorna. Innern är oftast bättre, då kan man blocka de som kommer utanför, säger William.

På sommaren brukar familjen kombinera semester och tävlingar. De lägger mycket tid på att åka runt i landet. Killarna satsar numera allt på sporten.

– Jag körde BMX, fotboll och innebandy förut. Men motocross är roligare. Jag hinner inte med så mycket motocross om jag ska gå på innebandy, säger Lukas.

Testa SvD Junior!junior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons