Åtta bra viner – två får högsta betyg

Foto: Marcus Ericsson/TT

Kate Bush och Madonna regerar på topplistorna. En återkomst för 1900-talets sista decennier bäddar för nostalgiska matchningar.

Anders Melldén
Publicerad
Annons

Bonterra Estate Collection Cabernet Sauvignon 2019
251 kr, nr 6526, Kalifornien, Mendocino County, rött, fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Ingen blyg viol, detta vin från ekologiska pionjären Bonterra i Kalifornien. Solmogen, massiv svartvinbärsfrukt samsas med kakao och vanilj från ekfat. Vinet är nytt, men faktum är att cabernet sauvignon var som hetast samtidigt som Madonna släppte ”Like a prayer”. Dags för återupptäckt.

Faustino I Gran Reserva 2011
197 kr, nr 2678, Spanien, Rioja, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

För att markera sina finaste vinflaskor penslade källarmästaren hos Faustino dem med våt cement. Det är bakgrunden till flaskan som sedan 1980-talet lyxat till många svenska middagar. ”Senaste” årgången, 2011, har matvänlig mogen kryddighet och tanniner lika sammetslena som Sades röst i ”Smooth operator”.

Château Charmail 2018
251 kr, nr 2843, Frankrike, Bordeaux, rött, stramt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Medan bourgogne dragit iväg i pris och ändå lämnar butikshyllan snabbt, har bordeaux det tuffare. Men det är dags att återupptäcka dessa klassiker. Som det här – mustigt och mörkfruktigt med mockatoner från fatlagring. Luftas med fördel i en karaff till tonerna av Vanessa Paradis ”Marilyn & John”.

Annons
Annons

Casal di Serra Classico Superiore 2021
101 kr, nr 12419, Italien, Marche, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 4 av 6

Klassiker som innan Systembolagets senaste höjning alltid legat under 100-lappen. Och som dessutom överraskar med sin mångsidighet. Frisk syra, rik frukt och ett lite pepprigt avslut gör att vinet matchar mycket, inte minst en fisk- och skaldjursgryta med aioli. Medan den puttrar skrålar du med i Gianna Nanninis ”I maschi”.

Quinta D’Amares Loureiro 2021
164 kr, nr 90089, Portugal, Vinho Verde, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Vinho Verde, gjort av blandade druvsorter, var en populär stil för några decennier sedan. Den uppdaterade versionen är ofta druvren och här är det sorten loureiro som får skina. Den ger äppelfriska toner med läskande blommighet som passar såväl räkskålen som Lenny Kravitz ”Flowers for Zoë”.

Swan Bay Chardonnay 2021
161 kr, nr 10857, Australien, Geelong, vitt, fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Australiensisk chardonnay sålde på 1990-talet som det smör man ofta kunde skönja bland samma vins aromer. Nuförtiden är smörigheten mindre, men Swan Bay bjuder ändå på fet känsla med tropisk frukt, frisk syra och nötig fatton. Stek en bit fisk och matcha med Icehouses ”Great southern land”.

Koehler-Ruprecht Spätburgunder Kabinett Trocken 2019
201 kr, nr 92735, Tyskland, Pfalz, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Numera kallar tyskarna den för pinot noir, men några få håller fast vid det 1900-talsklingande spätburgunder. Som Koehler-Ruprecht, vars lysande exemplar osar järn, lättrostade fat och mosade hallon. Koka upp en gulaschsoppa och drick svalt till antikrigslåten ”99 luftballons” med Nena.

Valpolicella Classico Superiore Vini Pietro Clementi 2019
189 kr, nr 91319, Italien, Valpolicella, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 5 av 6

Det fanns en tid då Valpolicellas vin var lättdrucket och klarrött. Sedan kom ripasso med sin sötfruktiga kraft. Men den här tillfälliga nyheten på hyllan har kvar den lättare stilen. Körsbärsfrisk och perfekt till pizzan. Eros Ramazottis ”Più bella cosa” till dessert?

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons