Storbritannien sätter nollmål för utsläpp

Sedan en lag trätt i kraft om att ha minskat utsläppen av växthusgaser till noll 2050 blev Storbritannien på torsdagen det första landet bland de stora ekonomierna i G7-gruppen att sätta ett så ambitiöst mål. Arkivbild.
Sedan en lag trätt i kraft om att ha minskat utsläppen av växthusgaser till noll 2050 blev Storbritannien på torsdagen det första landet bland de stora ekonomierna i G7-gruppen att sätta ett så ambitiöst mål. Arkivbild. Foto: Orlin Wagner/AP/TT

Sedan en ny lag trätt i kraft om att ha minskat utsläppen av växthusgaser till noll 2050 blev Storbritannien på torsdagen det första landet bland de stora ekonomierna i G7-gruppen att sätta ett så ambitiöst mål.

Kostnaden för omställningen beräknas bli enorm.

TT-Reuters-AFP
Publicerad
Annons

– Storbritannien kickstartade den industriella revolutionen som var ansvarig för ekonomisk tillväxt över världen men också för ökade utsläpp. I dag är vi återigen världsledande med att bli den första större ekonomin att genomdriva lagar om att minska utsläppen till noll till 2050, säger Chris Skidmore, minister för energi och hållbar tillväxt.

För att nå målet krävs enorma omställningar vad gäller bland annat återvinningsbar el, att fasa ut bensin- och dieselbilar till senast 2035 och att minska konsumtionen av nötkött och lamm med en femtedel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons