Anne Swärd: "Jag är en kamikazemänniska"

"Det är fantastiskt med den här väldigt diversifierade gruppen som Akademien är. Det är klart att de söker nu efter skönlitterära författare, det är det som har saknats lite, förutom att det har varit en skriande brist på kvinnor. För en gångs skull har man en konkurrensfördel i att vara en kvinna, i det här fallet", säger Anne Swärd, nyinvald ledamot i Svenska Akademien.
"Det är fantastiskt med den här väldigt diversifierade gruppen som Akademien är. Det är klart att de söker nu efter skönlitterära författare, det är det som har saknats lite, förutom att det har varit en skriande brist på kvinnor. För en gångs skull har man en konkurrensfördel i att vara en kvinna, i det här fallet", säger Anne Swärd, nyinvald ledamot i Svenska Akademien. Foto: Erik Simander/TT

Hon har kallats en epiker av europeiska mått. Nyinvalda akademiledamoten Anne Swärd brinner för både skrivandet och den översatta litteraturen. Hon tycker att arbetet i Akademien känns "otroligt meningsfullt".

Elin Swedenmark/TT
Publicerad
Annons

En ensamvarg, som samtidigt längtar efter kontakten med människor. Så beskrev Anne Swärd sig när boken "Till sista andetaget" kom ut. Numera bor hon på en gård utanför Ystad. Avståndet till Akademien är långt.

– Jag har levt ovanligt långt ifrån för att vara författare, så jag har inte haft någon beröring med dem. Jag ställde frågan ”är ni säkra på att jag klarar av det här?” Och de sade att jag har det de söker, säger en upprymd Anne Swärd per telefon, på ett tåg mot Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons