Ljus och strålningDöd och akut närvaro ger sansad sorgebok

David Zimmerman (född 1993) är bosatt i Malmö. Han gick ut Skurups folkhögskolas skrivarlinje 2016, skriver litteraturkritik och har tidigare publicerat diktsviten ”Mal”.
David Zimmerman (född 1993) är bosatt i Malmö. Han gick ut Skurups folkhögskolas skrivarlinje 2016, skriver litteraturkritik och har tidigare publicerat diktsviten ”Mal”. Foto: Emil Malmborg

En stilistiskt och tematiskt ytterst sammanhållen bok som inte leder till tårar utan snarare eftertanke. Det tycker Ulf Karl Olov Nilsson om David Zimmermans andra diktsvit som utgår från en döende far.

Publicerad
Annons

Det är inte lätt att skriva om sorg. Fällorna tycks lura överallt, sentimentaliteten, det alltför privata, det högstämda, ”det självömkande” med Joan Didions ord eller den ”akuta narcissismen” med Roland Barthes. Men sorgediktning har ändå alltid varit en av poesins absoluta grundackord, i den klassiska dikten bevärdigades den till och med ett eget versmått, elegiskt distikon. Kanske beror poesins förhållande till sorg på att språkinlärning som sådant är förknippat med förlust och att själva benämnandet innebär att göra något frånvarande närvarande. Det vet ju alla som sett en sista hälsning på en gravsten eller roat sig med att leka tittut.

Det finns, vill jag hävda, två slags sorgediktning: den man gråter till och det man inte gråter till. Tua Forsströms fjolårsbok ”Anteckningar” och Bodil Malmstens Det här är hjärtat gråter man till. Men däremot knappast till Jacques Roubauds snarast matematiskt sorgliga tvillingdiktsamlingar om förlusten av sin hustru, ”Någonting svart” och ”La pluralité des mondes de Lewis”. Inte heller till Ida Börjels ”Ma från 2016 gråter man, den gör en snarare förbannad, åtminstone tills man kommer till de tre sidor (av 328) där det plötsligt går att räkna ut vad vreden handlar om. Om sorgediktning kommer med eller utan tårar, måste jag kanske tillägga, handlar naturligtvis inte första hand om kvalitet utan om sättet de närmar sig förlust och död.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons