”Enskilt viktigaste åtgärden mot gängbrott”

Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill se en genomgripande förändring i det svenska rättssystemet.
Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill se en genomgripande förändring i det svenska rättssystemet. Foto: Jesper Lundberg

Att avskaffa omedelbarhetsprincipen är en av de viktigaste åtgärderna för att bekämpa gängkriminalitet – och för att minska hoten mot vittnen och målsägande. Det säger Paulina Brandberg, senior åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Åsa Erlandsson
Publicerad
Annons

I en SvD-intervju avslöjar justitieminister Morgan Johansson att det i höst kommer ett förslag om att förändra en av de grundläggande rättsprinciperna: att domstolarna ska döma på den bevisning som presenteras under rättegången. Beskedet kommer efter att ministern tagit del av SvD:s rapportering om Nimo, 17, som vittnade om ett misstänkt brott, men blev så hotad att han tvingades få skyddade personuppgifter och flytta.

Åklagare Paulina Brandberg välkomnar Morgan Johanssons besked, men är förvånad att det tagit så lång tid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons