Lärare efter sex-larmet: ”Var är föräldrarna?”

”Jag är en av de skyldiga som misslyckats med att bedriva en bra samlevnadsundervisning under 20 år. Jag brann för ämnet, hade elevernas förtroende och gillade det verkligen, men ack vad svårt det var”, säger Lisa Eklöv.
”Jag är en av de skyldiga som misslyckats med att bedriva en bra samlevnadsundervisning under 20 år. Jag brann för ämnet, hade elevernas förtroende och gillade det verkligen, men ack vad svårt det var”, säger Lisa Eklöv. Foto: Simon Rehnström

En funderar på hur det skulle kännas att hålla handen. En annan har precis gjort abort. Ändå förväntas läraren hålla en lektion som passar alla elever. Pedagogen Lisa Eklöv är trött på att ansvaret läggs på skolan.

– Föräldrarna måste sluta fly sitt ansvar.

Åsa Erlandsson
Publicerad
Annons

Det kom ett brev till SvD. Avsändaren var en lärare, numera rektor, som med glödande penna beskrev hur det var att försöka hålla en meningsfull lektion i sexualkunskap:

”Någon har fast partner, några säger sig ”knulla runt” varje helg. Någon tycker känslor är flummigt och vill hellre plugga till genetikprovet. Någon ser sig som polyamorös och dejtar flera samtidigt, medan andra aldrig hört begreppet. En ber mig inte nämna abort, då hon nyss genomgått en. Några vill ställa anatomiska frågor – några vill prata känslor. En har föräldrar som inte låter hen vara med på lektionen av religiösa skäl.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons