DagordningenSå krattades manegen för Hitlers diktatur

Rikskansler Adolf Hitler åtföljd av vicekansler Franz von Papen, som snart fick lämna regeringen.
Rikskansler Adolf Hitler åtföljd av vicekansler Franz von Papen, som snart fick lämna regeringen. Foto: TT

Adolf Hitler kunde ha blivit en historisk parentes om tyska politiker siktat på kompromiss i stället för konfrontation. Två nya böcker beskriver människorna och intrigerna som ledde Hitler till makten och världen till krig.

Anders Q Björkman
Publicerad
Annons

En social general. Så beskriver Kurt von Schleicher sig själv i ett radiotal den 15 december 1932. Generalen har varit tysk rikskansler i knappt två veckor och utstrålar något annat än sin företrädare Franz von Papen. Han visar kompromissvilja och verkar vara beredd att tala med vitt skilda parter för att få till ett stabilt styre och har det uttalade målet att skapa arbete åt de illa åtgångna tyskarna efter år präglade av börskrasch och hyperinflation.

Men von Schleicher blir inte ens kvar på posten i två månader innan han tvingas avgå, eftersom han misslyckas med att samla ett parlamentariskt stöd för sin regering. Efter hans avgång står Tyskland under ett dygn utan rikskansler och journalisten och pacifisten Carl von Ossietsky skriver i sin tidning Die Weltbühne att med den här frekvensen vad gäller tillträden och avgångar kan man ”snart stoltsera med att alla tyskar får vara rikskansler en gång!”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons