RecensionNya filmer

RovdjuretWeinstein hotade sina offer som en mafioso

Gwyneth Paltrow, Harvey Weinstein och Cameron Diaz.
Gwyneth Paltrow, Harvey Weinstein och Cameron Diaz. Foto: SVT

Känslomässigt fokus läggs på kvinnornas hudlösa vittnesmål i nya Weinstein-filmen ”Rovdjuret” som nu kommer till SVT. En konventionell, men välgjord, dokumentär.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Drygt två år efter att metoo briserade sänder SVT Ursula MacFarlanes film om skandalen och de journalistiska avslöjanden som blev startskottet: anklagelserna mot filmbolagschefen och producenten Harvey Weinsteins om sexuella övergrepp på en rad skådespelare och medarbetare. Genomslaget blev enormt när Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Ashley Judd och andra talade ut. Händelsen blev en symbol för en typ av manligt maktmissbruk som inte var okej längre, men den var också sensationell i sig. Ingen filmproducent i modern tid har haft en sådan kändisstatus som Harvey Weinstein. Hur kunde övergreppen pågå i årtionden i den amerikanska underhållningsbranschen, utan att någon slog larm?

Det är en fråga som delvis besvaras i den här konventionella, men välgjorda, dokumentären som hade premiär på Sundancefestivalen i januari. Den bygger på intervjuer med före detta nyckelmedarbetare på bröderna Weinsteins filmbolag, med en handfull New York-baserade journalister och med några av de kvinnor som drabbades, varav skådespelarna Rosanna Arquette och Paz de la Huerta är de mest namnkunniga. Däremot syns de riktigt stora stjärnor som anklagat Weinstein, och de regissörer han jobbat med, som Quentin Tarantino, bara på arkivbilder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons