Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Därför är män roligare än kvinnor

Text: Hugo Rehnberg - 15 november 2019
Annons

Killar är roligare än tjejer.

Innan du börjar hamra på den mörkröda djävuls-emojin eller formulerar ett mail till SvD:s chefredaktör om att jag borde arkebuseras, vill jag bara förtydliga: det är inte jag som påstår detta, utan forskning.

Studier vid Stanford-universitet har tidigare slagit fast att kvinnor är aningen sämre på att uppfatta skämt. Nu har det gjorts tester på 5 000 personer som visar att tjejer även är svagare på att formulera kvickheter. 36 olika experiment spridda över fyra decennier – ett test gick ut på att skriva roliga pratbubblor till tecknade serier, och bedömningsgrupperna bestod av lika delar män och kvinnor – visar att snubbar har lite, lite bättre humor.

Men Josephine Bornebusch är ju mycket roligare än Magnus Betnér, tänker du. Visst, och Babben Larsson är fyndigare än Lennie Norman, men detta handlar om män och kvinnor generellt.

Och jag tycker inte att det är förvånande. Tvärtom, det vore pinsamt om killar inte utvecklat ett starkare skämtlynne. Utan den är vi ju chanslösa. Legendariske krönikören Christopher Hitchens konstaterade i Vanity Fair att humor är de flesta mäns bästa möjlighet till fortplantning. Om vi inte är stormrika eller modellsnygga förlitar vi oss på humor, och försöker till varje pris få kvinnor att skratta – eftersom det ger oss en öppning, en möjlighet. 

Jag kämpar varje dag för att få min fru att garva. Nästan tvångsmässigt. Hon gör inte alls samma uppoffring för att stimulera mina skrattmuskler. Inte för att hon saknar humor, verkligen inte, men hon brinner inte för mina flabb. Och varför skulle hon? Jag tilltalas av henne ändå.

Jag förmodar att du hört kvinnor beskriva en ny pojkvän ungefär såhär: ”Han är söt, jätterolig och mina kompisar älskar honom.” Däremot kan jag ta gift på att du aldrig hört en man säga: ”Min nya tjej är sexig, självständig och får mig att skratta flera gånger varje dag.”

En kvinnas högsta prioritet är sällan att dra roliga skämt på sin egen eller någon annans bekostnad. En dyster förklaring kan vara att tjejer tonar ner sina funny bones eftersom de fostrats till att inte utmana män. När brittiska komikern Sindhu Vee analyserar humorstudierna är hon inne på det spåret: “När du väl blivit den roliga tjejen vill inga killar dejta dig. De vill bara träffa tjejer som skrattar åt deras skämt.”

Deppigt.

Men roligare är vi hur som helst.

Annons