Första svenska dödsfallet i corona: ”Inhemsk smitta”

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Helena Landstedt/TT

Region Stockholm bekräftar att en person har dött i sjukdomen covid-19, som orsakas av corona-viruset.

Det ska röra sig om en person i 70-årsåldern som hade underliggande sjukdomar.

Jani Sallinen, Mikael Törnwall
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm rör det sig om en person som vårdades vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Vid en presskonferens på onsdagen framgick att personen inte varit i något av de mest drabbade länderna eller träffat någon person som varit där.

– Det gör att vi misstänker att det rör sig om inhemsk smittspridning, sa smittskyddsläkaren Per Follin.

Han underströk att det i första hand är personer över 70 eller som har underliggande sjukdomar som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19.

Av hänsyn till patientsekretessen var man sparsam med detaljer om den avlidna, men Follin uppger att det rör sig om en person ”över 70-årsåldern”. Patienten har vårdats på intensivvårdsavdelningen och ska också ha haft en underliggande sjukdom.

Regionen upprepade i ett pressmeddelande på onsdagen sina rekommendationer att vara extra försiktig i kontakt med äldre, särskilt om man själv uppvisar några som helst symptom.

– För att minska risken för smittspridning särskilt till äldre och andra riskgrupper är det viktigt att den som är sjuk, oavsett diagnos, stannar hemma. Det är viktigt att den som har feber och luftvägssymptom och är i behov av vård även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 för vägledning till rätt vård. Man ska inte åka direkt till en mottagning, säger Per Follin.

Annons
Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger till TT att det var oundvikligt med dödsfall så många har smittats.

– Det är förstås väldigt sorgligt för den här personen och de anhöriga, det ska man aldrig underskatta. Samtidigt när vi har så pass många fall som vi har, och börjar få en spridning upp i åldrarna, vet vi från andra länder att det är oundvikligt, någon gång kommer det hända, säger Tegnell till TT.

Enligt Region Stockholm är det på onsdagskvällen totalt 233 personer som är smittade med coronaviruset, covid-19.

De 26 nya fallen konstaterades efter tester som gjordes igår. Patienterna har enligt Region Stockholm vårdats isolerat för att minska risken för smittspridning.

Sammanlagt 2 700 prover har tagits på människor i regionen hittills.

”Det här är en situation som vi tar på stort allvar. Eftersom viruset inte funnits tidigare finns det ingen som är immun mot det här viruset. Därmed finns det en risk för att spridningen kan bli bred och drabba många personer. Det är de som är äldre och/eller med andra underliggande sjukdomar som kan få mer allvarliga konsekvenser om de blir smittade”, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons