”Ryssland och Kina skapar risker i Arktis”

En rysk soldat vaktar ett mobilt luftvärn på Kotelnyjön, som ingår i Nysibiriska öarna i Norra ishavet.
En rysk soldat vaktar ett mobilt luftvärn på Kotelnyjön, som ingår i Nysibiriska öarna i Norra ishavet. Foto: Vladimir Isachenkov/AP

Den ryska militära aktiviteten och Kinas ambitioner i Arktis utmanar demokratiska institutioner i väst. USA och Sverige bör tillsammans arbeta för ett fritt, öppet och välmående Arktis, skriver Kenneth A. Howery, USA:s ambassadör i Sverige.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förra veckan besökte jag Kiruna, Abisko, Boden och Luleå för att få en bättre förståelse för utmaningarna och möjligheterna i denna unika och vackra region. Jag såg med egna ögon styrkan i det svensk-amerikanska försvars-, ekonomiska och vetenskapliga samarbetet. Som Arktisländer har USA och Sverige en lång historia av samarbete inom polarforskning. Sedan 1883, när regionen först öppnades för vetenskaplig utforskning, har USA investerat mer i vetenskaplig forskning om Arktis än någon annan nation. I genomsnitt mer än 100 miljoner dollar per år bara under det senaste decenniet. Detta inkluderar finansiering av gemensamma forskningsuppdrag mellan U.S. National Science Foundation och det svenska polarsekretariatet som genomförts av Sveriges mäktiga polarisbrytare, Oden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons