Magnus Nilsson: ”Stjärnor har varit helt otänkbart”

Från att inte ens vara omnämnd till att få två stjärnor i Michelinguiden. Det är restaurang Fäviken Magasinet i Järpen som vi talar om.

– Det är väldigt roligt eftersom någon tycker att det vi gör är bra, säger den nyblivna stjärnkocken Magnus Nilsson.

Publicerad
Magnus Nilsson

Magnus Nilsson

Foto: Simon Paulin / SvD
Annons
Stjärnrestauranger på landetljsp.lwcdn.com

Magnus Nilsson har drivit Fäviken Magasinet i Järpen i Jämtland i åtta år men utan tanke på att krogen skulle belönas med stjärnor i Michelinguiden.

– Det har aldrig varit ett självändamål och till och med helt otänkbart eftersom de tidigare inte bedömt restauranger utanför storstäderna. Jag har inte varit intresserad av den världen. Men nu är vi en del av den och det är jättekul, eftersom någon tycker att det vi gör är bra, säger Magnus Nilsson till SvD.

I går kväll fick han ett samtal från Michelinguiden men redan tidigare hade han förstått att något var på gång. I somras var Michael Ellis, chefen för Guide Michelin Nordic, på besök och Magnus tyckte att han var bekant och tog honom för en gäst som varit där tidigare.

Annons
Annons
Magnus Nilsson

Magnus Nilsson

Foto: Simon Paulin / SvD

– Det var inte förrän han legitimerade sig som jag förstod vem han var.

– Men det hade han inte och det var inte förrän han legitimerade sig som jag förstod vem han var, säger Magnus Nilsson.

Vad stjärnorna kommer att betyda för restaurangen är svårt att säga. Fäviken är en av få krogar som har fullt varje kväll året om.

– Så vi kan ju inte få fler gäster. Jag känner faktiskt ingen press. Vi kommer att fortsätta att utveckla och driva restaurangen på samma sätt som vi alltid gjort.

Fäviken Magasinet är en liten krog med endast 25 platser. Bokningarna släpps ett halvår i taget, nästa gång den första april.

– Då gäller det att hänga på låset. Platserna går åt oerhört snabbt, men jag tror inte att det kommer att bli någon skillnad i år.

Det blir ett blygsamt firande för Magnus Nilsson och hans personal ikväll.

På måndag åker hela personalen till Norge för att fiska torsk, då ska vi nog fira.

– Vi har ju öppet ikväll och fram till lördag så det finns inte riktigt någon tid till att fira. Men ett litet glas champagne blir det nog. Och på måndag åker hela personalen till Norge för att fiska torsk, då ska vi nog fira, säger Magnus Nilsson.

Fäviken Magasinet har hyllats på listor som World´s 50 best restaurant och i White guide. Magnus Nilsson har också medverkat i en dokumentärserie om världens bästa kockar som finns på Netflix.

Magnus Nilsson Foto: Simon Paulin / SvD
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons