Annons

Experten: Så vårdar du det du redan har

Överfyllda förråd, prylar som fortfarande ligger i obruten förpackning och pengar som spenderats i onödan. Det är dags att tänka om. Här delar hållbarhetsexperten med sig av sina bästa tips för ett mer hållbart hem.

”Ge lite kärlek till det du har” lyder huvudbudskapet i Clas Ohlsons nya kampanj. Det handlar om att underhålla, reparera och vårda det man har hemma.

– Clas Ohlson grundades för över hundra år sedan i Insjön. För grundaren Clas Ohlson själv var det viktigt att reparera och underhålla det man hade och det vill vi ta fasta på även idag.

Orden kommer från Anna Strindberg, hållbarhetsexpert på detaljhandelsföretaget Clas Ohlson.

– Att vi står inför klimatförändringar är ett faktum. Forskning visar att om alla människor på jorden skulle leva som vi svenskar gör så skulle det behövas drygt fyra jordklot. Därför måste vi bli bättre på att underhålla och vårda våra saker så att de håller längre istället för att köpa nytt, säger Anna Strindberg.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Clas Ohlsons hållbarhetsarbete

Små förändringar kan göra stor skillnad

Hållbarhet och miljö blir en allt viktigare fråga för många, men det är inte alltid så enkelt att veta var och hur man ska böra sin resa mot en mer hållbar livsstil. Ett första steg kan vara att tänka efter nästa gång du känner att du behöver köpa något nytt. Kan du hyra verktyg? Kan du förnya det du tröttnat på?

– Det är enklare än man tror att göra förändringar. Om en hylla känns gammal exempelvis, kan du klä om den i ett annat material eller måla om den. Och den där byrån du tröttnat på kan lätt piffas upp bara genom att byta ut knopparna, säger Anna Strindberg.

Tusentals reservdelar

Hos Clas Ohlson finns ett brett utbud av hållbara produkter som underlättar människors vardag och som inspirerar till att leva lite mer klimatsmart. Du som inte vill köpa nya verktyg har möjlighet att hyra verktyg och om någonting gått sönder i ditt hem finns det tusentals reservdelar i det breda sortimentet. Känns det svårt att veta hur du bär dig åt så är detaljhandelsföretagets butiksmedarbetare där för att stötta på vägen och för dig som bor i Stockholm finns även möjligheten att använda hantverkartjänsten Clas Fixare

– Det kan handla om allt från att få hjälp att lägga en heltäckningsmatta, sätta upp en hylla, installera ett eluttag till att byta en vattenkran. Allt sånt där som kan kännas lite jobbigt eller svårt att fixa själv, säger Anna Strindberg.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Clas Fixare här

Inför ”pantsystem” på plastpåsar

För att öka medvetenheten kring återvinning och ge sina kunder ett incitament till att återvinna, får Clas Ohlsons kunder som pantar sin plastpåse en rabatt på utvalda hållbara produkter. Påsen är gjord av 100 procent återvunnen plast och genom att återvinna den kan materialet bli till nya hållbara produkter.

- Genom initiativet PantaPå får alla kunder som sorteras sin plastpåse på återvinningsstationen 20 procent på en av tre utvalda produkter; Svanenmärkta kronljus, CO Smart plug och matlåda i glas, säger Anna Strindberg.

Vill du också leva mer hållbart? Här får du lite tips som kan hjälpa på vägen:

Smart kylskåpsförvaring som minskar matsvinnet

Genom att planera dina inköp blir det lättare att hålla koll på vad som finns i kylskåpet och därmed minska ditt matsvinn. Hur? Med en smart kylskåpsförvaring, med genomskinliga lådor, blir det lättare att få en snabb överblick över vad som redan finns och på så sätt minskar du risken för att köpa något som du redan har, men kanske inte hittar .

EXTERN LÄNK:

Smart kylskåpsförvaring hittar du här

Dekorplast ger ditt hem och dina saker ett nytt utseende

Glöm det där med att sätta in ett helt nytt kakel i köket! Med självhäftande dekorplast i ett läckert marmormönster kan du snabbt och enkelt ge ditt kök, hem och dina saker ett helt nytt utseende utan att behöva renovera eller köpa nytt. Dekorplasten kan användas på bordsskivor, skåpluckor, kakel, hyllplan och en hel del annat. Så låt fantasin flöda!

EXTERN LÄNK:

Dekorplast hittar du här

Lagningstejp för sprickor

Fula sprickor i väggen? Med hjälp av en flexibel fleecetejp kan du täta sprickor, fogar och plugghål i väggar före tapetsering. Tack vare denna självhäftande tejp behöver du inte jämna ut med spackel och du kan måla och tapetsera direkt efter applicering.

EXTERN LÄNK:

Lagningstejp för sprickor hittar du här

EXTERN LÄNK:

Källsorteringskärl gjorda av återvunnen plast

EXTERN LÄNK:

Fläckspray

EXTERN LÄNK:

Handske för att ta bort päls och hår

EXTERN LÄNK:

Noppborttagare

EXTERN LÄNK:

Tavelkrok, utan hål i väggen

EXTERN LÄNK:

Vakuumpåse

EXTERN LÄNK:

Skolåda med ventilation