John Lundvik tror på vinst i Eurovision

Det var kärleksbrev som fick John Lundvik att börja med musik. Nu har svenska folkets kärlek tagit honom till Eurovison song contest.

Nora Fernstedt
Publicerad
Judit och Emilias intervju var bara en av 14 som John Lundvik skulle göra samma dag. Foto: Ari Loustarinen

Det är hektiskt att vara Mello-vinnare. Intervjun med juniorreportrarna Judit och Emilia är bara en av fjorton som John Lundvik ska ­hinna den här dagen. På hotellet där vi möts blir han stannad av fans som vill ta selfies. Att ta hem segern i Melodi­festivalen är något han drömt om länge.

– Jag skrev många låtar som inte kom med. Mitt bidrag förra året, ”My Turn”, handlade om det: ”jag hoppas det är min tur snart”. Och nu har drömmen gått i uppfyllelse, säger John.

John Lundvik fick sin dröm uppfylld när han vann Melodifestivalen. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Judit: Hur nervös är du inför Eurovision på en skala 1–10?

– Just nu är jag inte nervös, så en nolla. Men när jag står där ­kommer det nog vara en sjua. Nervositet är bra, då tänder jag till. Men man behöver vara ­avslappnad när man ska sjunga.

Emilia: Vad är du mest stolt över med din låt?

– Den har många olika genrer – ballad, uptempo och gospel. Den kombinationen har inte ­funnits i Mello eller Eurovsion tidigare. Det är häftigt.

John tävlar inte bara för Sverige. Han har även varit med och skrivit Storbritanniens bidrag.

– Det är lite konstigt. Men jag ser den inte som en konkurrent, säger han.

Även om John Lundvik inte blev känd för den svenska publiken förrän efter förra årets Melodifestival har musiken funnits i hans liv långt innan dess och han har länge skrivit låtar åt andra artister.

Judit: Hur är det att plötsligt stå i rampljuset?

– Bra fråga. Jag har gömt mig lite som låtskrivare, för jag har inte riktigt haft modet och själv­förtroendet att stå längst fram som ­artist. Men förra året fick jag den där kicken: det är här jag ska vara. Att känna att ens land ­peppar en i en sådan ­tävling ... det är stort.

Emilia: Hur gammal var du när du började med musik?

– När jag gick i sexan började jag skriva dikter till en tjej jag ­ville fråga chans på. Jag ville lära mig hur jag skulle få fram det på ett bra sätt, haha! Efter ett tag började jag tonsätta dikterna och då hade jag plötsligt skrivit en låt.

John Lundvik tävlar i semifinalen Eurovision song contest den 16 maj. Foto: Ari Loustarinen

Det var inte bara musiken som var viktig i Johns liv. Som ung fri­idrottade han på elitnivå som sprinter. År 2005 var han med och tog brons i SM i stafettlöpning 4x100 meter för IFK Växjö. Men en skada gjorde att han till slut valde musiken före idrotten.

– Jag skulle rehabiliteras och göra en massa övningar. Den ­tiden sjöng och skrev jag väldigt mycket. Så det blev en rätt enkel övergång, säger han.

Emilia: Tror du att du har chans att vinna Eurovision?

– Ja, magkänslan säger att vi kan ta hem det. Och man ska våga drömma stort, säger John.

Prova 10 nr av SvD Junior för endast 199 krjunior.prenservice.se