ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

2020 – en framtidsoptimistisk roman

Brutal satir om klimatrörelsens galenskap

Jesper Weithz är författare, journalist, grafisk formgivare och dramatiker och har arbetat med den antirasistiska tidskriften Expo och Klimatmagasinet Effekt.
Jesper Weithz är författare, journalist, grafisk formgivare och dramatiker och har arbetat med den antirasistiska tidskriften Expo och Klimatmagasinet Effekt. Foto: David Lagerlöf

Behovet av tomma floskler som ska lindra vår klimatångest gör den svenske huvudpersonen i Jesper Weithz nya roman till en global superstjärna. Det här är klassisk satir, brutalt underhållande, skriver Fredrik Sjöberg.

Fredrik Sjöberg
Publicerad

Året är 2055. En ung man från Sverige står inför Haagtribunalen, åtalad för brott mot mänskligheten. Hans namn är Panter Allglans; nyss var han en global superstjärna, berömd för sitt positiva budskap rörande klimatet. Ingen kunde skänka människor hopp som han, och lindra deras ångest. På karriärens krön kallades han världens helbrägdagörare. Fallhöjden var svindlande.

Nu ropar hans extatiska följare på dödsstraff, och fastän han själv betraktar sitt öde som en variant av Ikarosmyten kan ingenting rubba hans professionella optimism. Alla har en sol som de vill nå, säger han, och tillägger att klimatkrisen kräver djärva innovationer med sikte på just solen. ”Ikaros föll i döden för att han var en usel ingenjör. Vi har inte råd att göra samma misstag.”

Laddar…