ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionScenvår 2019

Melancholia

Djärv totalteater medan jorden går under

Sanna Ingermaa Nilsson, Vera Veljovic, Petter Andersson och Samuel Ånfors på bröllopsfest i ”Melancholia”.
Sanna Ingermaa Nilsson, Vera Veljovic, Petter Andersson och Samuel Ånfors på bröllopsfest i ”Melancholia”. Foto: Lars Kroon

Lars von Triers film i teaterversion är en storslagen och djärv satsning som visar att våra länsteatrar står för konstnärlig förnyelse. Smålands Musik och Teater spelar nu ”Melancholia” tillsammans med Jönköpings sinfonietta.

Lars Ring
Publicerad

Hur mycket raseri existerar bland alla miljarder människor på jorden? Möjligen så mycket att det kan fånga in och locka den enorma planeten Melancholia till en kollisionskurs. Om alla känslor av vanmakt och frustration gick att samla blev allt detta då en så mörk kraft att den bara kan förgöra? Lars von Trier ställer frågan, och verkar svara att mänskligheten är självdestruktiv till sin natur.

Filmen "Melancholia" kom 2011 med en rad stora, anglosaxiska skådespelarnamn. Den består av två delar: först en bröllopsskildring bland en grupp ytterst rika, därefter en magnifik och mysticistiskt laddad undergångsbeskrivning värdig en Tarkovskij. Von Trier visar sitt mästerskap, filmen är obehaglig och storartad på en gång. En moralitet och en sjukdomsbeskrivning av narcissism och självförakt.

Laddar…