”Stora fester, studentflak och baler blir inte av”

Ubildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Ubildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årets studentfirande kommer inte att bli som vanligt. Men vissa mindre firanden kan komma att tillåtas, är budskapet under en pressträff på tisdagen.

– Vi har utrett möjligheten och bedömer att vissa mindre ceremoniella inslag i samband med gymnasieexamen kan vara möjliga, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Publicerad
Anna Ekström (S).

Anna Ekström (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

– Precis som statsministern har sagt flera gånger så är det här en extraordinär tid med extraordinära åtgärder, och det är inte aktuellt att lätta på restriktioner eller rekommendationer, säger utbildningsminister Anna Ekström när hon inleder pressträffen.

I studentstäderna pågår nu planering för hur spontana firanden ska hanteras.

– Från både Uppsala och Lund är budskapet att festen är inställd, och så måste vi alla tänka framöver, säger Ekström.

– Det är inte läge att slappna av eller sänka garden. Det är bara att inse att det här inte är en vanlig vårtermin, säger Ekström.

Det kan mycket väl bli så att många elever kommer behöva ta igen skolarbetet under sommaren eller under höstterminen, berättar Ekström.

– Regeringens ambition är att så många elever som möjligt ska lära sig det de behöver för att kunna ta sin examen. Därför har regeringen nyligen fattat beslut så att mindre grupper av elever kan genomföra vissa moment i skolan, bland annat för att kunna få sina betyg och sin gymnasieexamen i tid, säger utbildningsministern, och förtydligar att det gäller elever som går i gymnasiet.

Annons
Annons
Anna Ekström (S).

Anna Ekström (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Ni som är elever i gymnasiet, inte minst i årskurs tre, ni kommer att få göra stora uppoffringar. Studentfirandet kommer att bli annorlunda än vad det brukar, säger utbildningsministern.

Anna Ekström (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kommer inte bli stora utspring till jublande folkhav av släkt och vänner. Det kommer heller inte vara stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester, förklarar Ekström.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att ett mindre undantag görs från rekommendationerna, så att avgångsklasser i årskurs tre kan genomföra betygsutdelningar på plats i skolan.

– Vi har utrett möjligheten att ändå kunna genomföra någon slags ceremoni vid avslutningen, och bedömer att vissa mindre ceremoniella inslag i samband med gymnasieexamen kan vara möjliga men bara om de anordnas på ett sådant sätt att risken för smittspridning minimeras, säger Johan Carlson.

Ceremonier, utspring och betygsutdelning bör bara genomföras om skolorna vidtagit åtgärder för att minska smittspridning.

– Det kan till exempel vara åtgärder för att minska trängsel, förbättra möjligheterna att hålla god handhygien. Men alltså inga större gemensamma ceremonier, samlingar eller parader för skolan.

– Om en skola väljer att arrangera ett utspring så ska det ske klassvis, en klass i taget. Anhöriga kan tillåtas att möta upp utanför, så länge det inte bildas trängsel, säger Johan Carlson.

Utbildningsministern Anna Ekström vänder sig till alla föräldrar.

– Du måste fortsatt ta ditt föräldraansvar och se till så att barn och ungdomar inser allvaret, inte ordnar och inte deltar i olika former av större fester och liknande.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons