Hur många glas behövs till en klassisk festmåltid?

Ingalill Jansson tänker sig att glasens relativt ringa storlek hänger samman med att det som serverades i dem var dyrbara droppar.
Ingalill Jansson tänker sig att glasens relativt ringa storlek hänger samman med att det som serverades i dem var dyrbara droppar. Foto: Malin Hoelstad

SvD Konstlivs Johan Deurell synar med blick för designhistoria hur man underhållit i hemmen genom tiderna. På Hallwylska museet skärskådar han aristokratins middagsritualer, den korrekta dukningens mysterier och koreografin kring en traditionell representationsmiddag. Del 3.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Hallwylska museets förstaintendent Ingalill Jansson har dukat upp med glas från en servis beställd i Wien i slutet av 1800-talet, givetvis monogramförsedda. Glasservisen omfattar 700 delar med allt från ett lätt konformat glas för vichyvatten som dracks till sparrisrätter, ett grönt glas för vitt vin till glas för det vid förra sekelskiftet obligatoriska Madeiravinet. Men varför, undrar Johan Deurell, är glasen – med en nutida betraktares mått mätt – så små?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons