Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

Skönhetsexperten: ”Hyn reflekterar din diet”

Foto: Pexels
Text: Gabriella Kvarnlöf - 20 november 2018
Annons

De senaste åren har intresset för hudvård ökat och många är allt mer pålästa när det kommer till vad de applicerar på hyn. Trender som koreansk hudvård, skräddarsydda serum och crèmer fyllda med diverse syror är i dag självklara inslag i badrumsskåpet. Varje år dyker det också upp nya, avancerade hudvårdsbehandlingar på marknaden. En av de mest populära behandlingarna har varit microneedling, där man med nålar hjälper hyns kollagenbildning på traven.
– Man skapar helt enkelt en liten kontrollerad skada i hyn med nålar som stimulerar nybildandet av kollagen. Det är en av de kraftfullaste behandlingarna man kan ta till för att behandla sin hy, berättar hudexperten Andrew Christie som är doktor i biokemi och arbetar på microneedlingföretaget Dermapen.

– Nålarna skapar mikrokanaler i huden där man sedan kan slussa ned olika återfuktande och näringsrika produkter. De flesta substanser man lägger på hyn når inte de djupare lagren, men med hjälp av den här tekniken kommer man ner på djupet.

Vad hjälper microneedling mot?
– Mot en hel rad hudåkommor. Dels kan man använda microneedling för den estetiska aspekten, man föryngrar hyn genom kollagenbildningen och jobbar bort fina linjer och rynkor. Men man kan också använda tekniken på patienter med akne, hyperpigmentering, ärrvävnad och bristningar. Beroende på vad man vill behandla så går man olika djupt ner med nålarna. Pigmentering ligger till exempel i det övre hudlagret, medan ärr och hudbristningar ligger djupare. Man skapar också mycket lyster i hyn med hjälp av behandlingen så många går var fjärde vecka bara för en uppfräschning.

Annons
Annons

Gör det ont?
– Det låter kanske läskigt, men de flesta tycker inte att det är obehagligt alls, det blir mest som intensiva vibrationer i hyn. Men man kan få bedövning om man vill.

Ditt bästa hudvårdstips?
– Förutom att använda solcrème så tycker jag att man ska använda sig av aktiva retinoider, som är ett samlingsnamn för olika A-vitaminer. Just A-vitaminer är de vitaminer som har visat sig ha bäst effekt inom hudvård. De olika retinoiderna hjälper huden på traven när det kommer till akne och pigmentering till exempel. Retinol är det kändaste exemplet från den här familjen. Men min favorit är retinal, en skonsammare form av retinol, som inte gör huden lika irriterad. Utöver det tycker jag att folk måste förstå att huden reflekterar din diet. Äter du dålig mat kan inga behandlingar eller produkter i världen hjälpa dig.

Vad är trendigt inom skönhetsindustrin just nu?
– Konsumenter vill ha snabba behandlingar till ett bra pris. Botox och fillers är något man kan få hjälp med över en lunch, men behandlingar som tar lång tid, plastikoperationer till exempel, är det färre som gör nu.

Finns det något som du tycker är rent ”hittepå”?
– Jag tror inte att den vanlige konsumenten riktigt förstår att det inte finns något som är ”djuprengörande”. Många produkter utger sig för att verka på djupet, men allt man kan köpa i butik verkar egentligen bara på ytan. Man måste använda tyngre produkter och hjälpmedel för att på riktigt tränga ner i hyn.

Berätta om din egen hudvårdsrutin.
– Jag går regelbundet på microneedling och gör olika sorters kemiska peelingar för att hålla min hy i balans. Sen är jag väldigt noggrann med att använda solcrème, jag är uppvuxen i Australien och där är det A och O. Jag lägger också alltid en ansiktsmask minst tio minuter varje morgon för att aktivera glowet i min hy.

Annons