Tjeckien byter namn

Den tjeckiska regeringen har bestämt att Tjeckien ska byta namn på engelska, då många utlänningar blandar ihop landet med forna Tjeckoslovakien och nuvarande Slovakien.

Publicerad
Prag.

Prag.

Foto: Colourbox
Annons
Prag.

Prag.

Foto: Colourbox
Prag. Foto: Colourbox

Czech Republic blir nu Czechia (uttalas CHECK-iya), uppger New York Times.

– Det är inte bra när ett land inte har några tydligt definierade symboler, eller när man inte tydligt kan säga namnet, sa utrikesminister Lubomir Zaoralek i förra veckan då förslaget presenterades.

Namnet finns redan i FN:s databas över ländernas namn och har översatts till organisationens fem andra officiella språk arabiska, kinesiska, franska, ryska och spanska.

– Det är bra att reda ut namnet en gång för alla – det är vi skyldiga oss själva och resten av världen, säger utrikesministern.

Hans förhoppning var att landet skulle ha kläder med det nya namnet på OS i Rio de Janeiro, men uniformerna var redan designade med det gamla namnet. Andra namn som föreslogs var "Czechlands", "Bohemia" och "Czech".

Namnbytet har föranletts av den förvirring som rått kring namnet då Tjeckien blandats ihop med både Tjeckoslovakien, Slovakien och Tjetjenien. Kritikerna har höjt rösten för att de engelska namnen för Tjeckien och Tjetjenien (Chechnya) nu blir ännu mera lika, och att namnbytet bara skapar ytterligare förvirring.

Andrej Babis, finansminister, är en av dem som inte är positivt inställd:

– Folk runt om i världen är vana vid vårt namn, och det blir svårt att byta. Inte ens jag kan få det nya namnet att fastna, säger han.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons