Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Palmas 8 hetaste (nya!) krogar

Kroglivet bubblar lika mycket som cavan i Mallorcas huvudstad. SvD Resor har valt ut sommarens hetaste nykomlingar.

Text: Anna Norström - 17 maj 2018
Annons

Clandestí Taller Gastronòmic

Eric Claptons låt ”Cocaine” strömmar ur högtalarna. En perfekt låt att servera en fix av Mallorcas pizzaliknande rätt coca till, tycker kockarna Pau Navarro och Ariadna Salvador. Men rätten är, precis som allt paret serverar, en upphottad modern variant och inte alls som den du köper inne på matmarknaden Mercat de l’Olivar. En aptitretare ser ut som en oliv, men innehåller smaken av en hel vermut med tillhörande snacks. Med andra ord; förvänta dig en måltid för alla sinnen. Ljuset dämpas innan en rätt åker, musik väljs med omsorg och bardisken där 16 personer dinerar skiftar i olika färger. Det märks att kockarna arbetat på finkrog tidigare. För att bryta mot kökets regler måste man kunna praktisera dem med bravur. Prisvärt är det också, en avsmakningsmeny går loss på 50 euro.

Annons
Annons

Carrer de Guillem Massot 45
clandesti.es

Clandestino Cocktail Club

Det är lätt att missa Palmas bästa cocktailbar i bara farten. Ingen skylt finns utanför, och det är högst uttänkt. Men om du har restaurangen Canela, som baren tillhör, som din markör finner du baren snett mittemot. Restaurangen är en av Palmas mest ansedda i övre mellansegmentet och för att erbjuda ett ännu bättre helhetskoncept drog ägarparet igång Clandestino Cocktail Bar tillsammans med två veteraner från några av Barcelonas hetaste bardiskar. Alla cocktails skakas utifrån gästens egna smakpreferenser och det går rasande fort, trots att de skapas á la minute. För den som vill vara extra hemlig finns en liten minigrotta i ett källarutrymme med plats för sex personer. Men först måste du hitta dörren dit.

Carrer de Sant Jaume, 12
facebook.com/clandestinococktailclub

Mama Carmen’s

Förutom att leverera hälsosamma frukostupplevelser utöver det vanliga finns det baristakunskaper av rang på Mama Carmen’s. Och känner du att du druckit nog med kaffe kommer prisbelönta kaffekonnässören Noela att truga på en till kopp. ”Det hemliga tricket är att ta en öl eller banan emellan och sen kan du dricka en till”, förklarar hon med övertygelse. Menyn är vegansk: smoothie bowls, laktosfria brownies och yogavänliga sallader. Men det ena behöver inte utesluta det andra – här finns också utmärkta viner på glas. Stället ligger i svensktäta Santa Catalina och gör sig allra bäst under eftermiddagens gulaktigta dis när barnen sparkar boll i parken utanför och en herre pustar ut på en pinnstol mittöver gatan och lyfter sin hatt lagom tills att du höjer ditt glas.

Annons
Annons

Carrer de Cervantes 21
mamacarmen.es

Argos

Álvaro Salazar anses vara en Mallorcas mest lovande kockar. Som 29-åring kom han till Argos och redan då hade han hunnit arbeta i Frankrike, Schweiz och Kuwait. Hans matlagning är byggd på typiska råvaror från ön, men rätterna är långt ifrån traditionella utan har det där moderna fine dining-uttrycket med flera olika texturer och finstämmig balans mellan grundsmakerna. Något som också gjorde att han fixade Argos första Michelinstjärna för drygt ett år sedan. Men allt andas inte finkrog, servicen är avslappnad och gäster kan känna sig bekväma bortom klädkoder. Styr kosan hit om du är en vinnörd, listan är diger och premierar många producenter från ön. Argos tillhör hotellet La Goleta och ligger på bästa a-läge med havsutsikt över Puerto Pollensa.

Passeig Saralegui 118
argosrestaurant.com

Tomeu amb Arrels

En av Mallorcas mest kända kockar, Tomeu Caldentey, står bakom denna krog som är en del av nya lyxhotellet Sant Jaume. Caldentey har ett digert köks-cv och var den första spanjor någonsin att kamma hem en Michelinstjärna till ön. Maten tar sitt ursprung i det klassiskt mallorkinska och som namnet antyder är det tillbaka till ”rötterna”, men givetvis med samtida inslag. Den bredbara, pikanta korven sobrasada inleder middagen med en rad andra små aptitretare. En äggrätt med räkcarpaccio är en ögonbrynshöjare, liksom inredningen där stora ananasprydnader och galna tapeter blir inramande detaljer. Och hotellet, vars invigning var fjolårets mest omskrivna, har även en svindlande fin takterrass med panoramautsikt. Perfekt för en inledande drink.

Annons
Annons

Carrer de Sant Jaume 22
boutiquehotelsantjaume.com

Rosa del Mar

Det råder starkvinsfeber i Palma. Plötsligt vill alla dricka vermut på eftermiddagen och det kan vi tacka vermutbaren La Rosa för. Stärkta av succén är den lilla kroggruppen mitt uppe i en expandering: tidigare i år öppnade La Rosa Chica intill stadsdelen Santa Catalina och lagom till sommaren ser ställe nummer tre dagens ljus; Rosa del Mar med fint läge nära strandpromenaden. Där de första filialerna fokuserar på pinxtos och smårätter lovar Rosa del Mar en meny mer inriktad på fisk, skaldjur och arroz; risrätter. Med andra ord kan du få en paella till lunch, vilket annars inte är helt lätt i de centrala delarna av Palma. Bonus: Stället ligger på krypavstånd från den omättligt populära nattklubben Garito där stadens nattdjur samlas på torsdagar och lördagar.

Darsena de Ca'n Barbara

Fera

Feras hybridkök mellan spanskt och asiatiskt, under ledning av österrikiske kocken Simon Petutschnig, blev en av höstens hetaste krogöppningar på ön. Helt oortodoxt serverar han en California sushirulle som á la carte och förvånansvärt prisvärda avsmakningsmenyer med start på 50 euro för 5 rätter. Men slutnotan är inte så viktig när tallrikarnas innehåll är skulpterade och byggda på höjden och bredden, som vore de konstverk. Dessutom erbjuds en helgrön meny för den som vill äta vegetarisk, något som inte alltid är självklart på Mallorca. Stället ligger inuti en gammal historisk byggnad vars lummiga innergård blir som en extra present på köpet. Superbonus: ett välkurerat galleri med verk av samtida spanska konstnärer.

Annons
Annons

Carrer de la Concepció 4
ferapalma.com

Bala Roja

Splitternya femstjärniga hotellet Es Princep ligger i Calatravaområdet, de historiska kvarteren nära katedralen. Öppningen har varit den stora snackisen på ön och nu i maj var det äntligen dags för invigning. Kocken Andreu Genestra, som redan är ett stort namn på Mallorca, har skapat en finkrogkrog där närodlarprincipen, eller ”0 km” som det kallas i Spanien, står högst upp på agendan. Genestra har tidigare jobbat med öns kockkändis Marc Fosh och det molekylära kökets gudfader Ferran Adrà på El Bulli. Hit vill man således locka foodies med supermodern mat och sylvass service. På taket breder takterrass, pool och baren Alma Q ut sig på häftiga 800 kvadratmeter. En plats som inte gör annat än att inbjuda till cocktails i solnedgången.

Carrer Bala Roja 1
esprincep.com

Annons