ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
In the distance

En Pulitzernominerad svensk bjässe längtar hem

Hernan Diaz bor i New York. Han har tidigare skrivit ”Borges, Between History and Eternity” (2012) och arbetar på Hispanic Institute at Columbia University.
Hernan Diaz bor i New York. Han har tidigare skrivit ”Borges, Between History and Eternity” (2012) och arbetar på Hispanic Institute at Columbia University. Foto: Jason Fulford

Håkan har vuxit upp i svenska Tystnaden. Han flyr från övergrepp och fattigdom till Amerika. Hernan Diaz Pulitzerprisnominerade ”In the distance” inspireras av författarens år i Sverige, och av Borges, för att berätta om en utvandrare till USA och hans stora ensamhet.

Arne Melberg
Publicerad

Hösten 2016 kom Ola Larsmos “Swede hollow”en kollektivroman som med suggestiv konkretion och detaljrikedom skildrar en bortglömd verklighet: de fattiga svenskarna på Amerikas botten. Vill man hitta den bokens raka motsats, om en mycket annorlunda svensk invandrare till USA, kan man gå till en roman som handlar om Håkan Söderström: “In the distance”skriven av Hernan Diaz. 

“In the distance” nominerades till Pulitzerpriset 2018. Författaren är född i Argentina men familjen flydde diktaturen och hamnade i Sverige där han bodde några formande år och lärde sig svenska. Numera bor han i New York. 

Laddar…