Staden som inledde sin historia som flyktingläger

Alingsås 300-årsjubilerar 21 september 1919.
Alingsås 300-årsjubilerar 21 september 1919. Foto: KREP/IBL

Är det sant att staden Alingsås började sin historia som en flyktingförläggning? Vilket krig rörde det sig om? Och varför flyttade inte flyktingarna därifrån när kriget var slut?

Publicerad
Annons

Det är sant, även om själva termen flyktingförläggning är aningen anakronistisk. Kriget ifråga var Kalmarkriget, då danskarna fullständigt brände ned den svenska staden Nya Lödöse, som låg ungefär där Gamlestaden i Göteborg ligger idag. Stadsborna tog 1612 sin tillflykt till andra orter i Västergötland, och många hamnade i den närbelägna byn Alingsås. Eftersom även denna plats var gediget plundrad och nedbränd av danskarna fanns det gott om plats för flyktingar som behövde någonstans att bo. Andra nylösebor hamnade i Brätte (föregångaren till Vänersborg).

Efter kriget, som slutade 1613, ville flyktingarna återvända till Nya Lödöse och bygga upp sin stad, men Gustav II Adolf vägrade. Enligt freden i Knäred skulle danskarna behålla Nya Lödöse, Gamla Lödöse, Göteborg (Karl IX:s Göteborg på Hisingen, som också var nedbränt), Sävedal, Askims, Hisings, Bollebygds, Ale, Vätle och Flundre härader tills svenskarna erlagt 1 miljon riksdaler i lösen för fästningen Älvsborg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons