Vårt folk. En resa genom den litauiska förintelsenGrannar banade väg för nazismens mördare

I inget annat land deltog så många landsmän, lokalbor och grannar i mördandet under Förintelsen som i Litauen. Det bidrog till att 96 procent av Litauens judar kunde utrotas. Anders Rydell har läst ”Vårt folk”, skriven av nazistjägaren Efraim Zuroff i samarbete med den litauiska journalisten Rūta Vanagaitė, vars släktingar var förövare.

Anders Rydell
Publicerad
Annons

För några år sedan gick jag längs en vacker kullerstensgata genom det som en gång var de judiska kvarteren i Vilnius. Trots att det var en varm och solig dag och de krökta gatorna var pittoreska var det en kuslig upplevelse. Det var en tom plats, en död plats. 

Gatan hette nu Žemaitijos, men före kriget hade den som så många andra platser i Litauen kallats något annat: Straszuna – efter den judiska rabbinen Mattityahu Strashun. På gatan låg det bibliotek som han lade grunden till – ett av de främsta judiska biblioteken i världen. En pulserande kulturell mötesplats som lockade studenter och lärda från dussintals länder. Vilnius var känt som ”Jerusalem i öst” med en judisk befolkning som uppgick till 70 000 människor. I dag finns ingenting kvar, förutom pittoreska stenhus som långsamt förfaller.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons