Invasion av elscootrar – och fler blir det

Smidiga och smarta – men ibland hamnar de i vägen. Här en elscooter liggandes vid ett cykelställ utanför köpcentrat Triangeln i Malmö tidigare i veckan.
Smidiga och smarta – men ibland hamnar de i vägen. Här en elscooter liggandes vid ett cykelställ utanför köpcentrat Triangeln i Malmö tidigare i veckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Eldrivna sparkcyklar till uthyrning är en vanlig syn på gatorna i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm.

Fenomenet växer, men fordonen är inte helt problemfria.

– Många reagerar hur de uppställs lite överallt. Det kan upplevas som ett vilda västern, säger Jesper Nordlund, cykelstrateg i Malmö stad.

Anna Karolina Eriksson/TT
Publicerad
Elscooters utanför Malmö Opera i Malmö.

Elscooters utanför Malmö Opera i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Ser du också elsparkcyklar överallt? Uthyrningen av de laddningsbara fordonen växer så det knakar. Fenomenet finns just nu i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm – men fler städer står på tur.

Tanken är enkel: den som vill åka en sväng plockar upp en elsparkcykel från gatan, registrerar körning och således betalning via en app och parkerar den när man kört klart. I dagsläget finns flera hundra elsparkcyklar utplacerade i landets större städer – bland annat 1 500 i Stockholm och runt 700 i Malmö. Fler är på ingång – även om bolagen inte vill avslöja detaljer om hur, när och var.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons