Koleka Putuma befriar poesin från elitism

"Det är lite svårt att glömma och gå vidare när du inte har läkt och haft tiden att sörja. Jag tycker inte att Sydafrika riktigt fick möjligheten att göra det, och därför finns det fortfarande mycket skit", säger Koleka Putuma apropå arvet efter apartheid.
"Det är lite svårt att glömma och gå vidare när du inte har läkt och haft tiden att sörja. Jag tycker inte att Sydafrika riktigt fick möjligheten att göra det, och därför finns det fortfarande mycket skit", säger Koleka Putuma apropå arvet efter apartheid. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Performancepoeten Koleka Putuma har tagit Sydafrika med storm. I sina dikter insisterar hon på vikten av minne och rättvisa. På Bokmässan i Göteborg uppmuntrar hon publiken att kasta upp underkläder på scenen.

TT TT
Publicerad
Annons

Koleka Putuma har scenauktoritet. På Yotube finns en inspelning från en poesifestival i Soweto där hon med inlevelse bakom varje stavelse framför sina dikter närmast som en rockstjärna, hela tiden till spontana skrik och applåder. I rum för poesi på Bokmässan i Göteborg läser hon sist på dagen. Publiken är gles, tyst och väldigt svensk.

– Jag talar inte inför döda kroppar, inleder Koleka Putuma strängt, och ber alla visa sina känslor – om de känner något – när hon läser. Det är helt okej att kasta upp en behå på scenen, förklarar hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons